Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax hapert halfuur, daarna swingt het weer

Eind goed, al goed. Dat gevoel hadden veel Ajacieden toen de thuiswedstrijd tegen Willem II erop zat. Het scorebord vertelde dat het 3-1 was geworden, maar het scorebord vertelt niet het hele verhaal van de wedstrijd. Vandaar dat het tijd is voor statistieken!

25 december 2017 - 15:36
UsershyraDesktopajax_dataimages264d38e6ba92fb6b226c19be2ffb4e96_normal
Ook tijdens Ajax - WIllem II sticht Neres weer veel doelgevaar. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

We moeten er eerlijk gezegd niet aan denken dat Willem II een kwartier later had gescoord. Wie weet was de wedstrijd dan wel heel anders afgelopen. Ajax was het even goed kwijt op het moment dat de Tilburgers scoorden. Wat op zich best gek was, omdat het prima aan het duel was begonnen.

Willem II scoorde binnen het uur, wat betekende dat er nog genoeg tijd over was om de schade te herstellen. En precies dat is wat er gebeurde. Ajax schrok wakker, Mitchell Dijks maakte plaats voor Siem de Jong, die dit keer wel goed inviel, en het begon weer te draaien.

Dankzij onze partner @11tegen11 laten we op alternatieve wijze zien hoe de wedstrijd verliep!

xG-plot en pitch plot
We trappen af met het xG-plot en het pitch plot wat erbij hoort. In deze plots wordt het doelgevaar weergegeven dat Ajax en Willem II wisten te creëren, waarbij rekening wordt gehouden met het serieuze gevaar van een kans. Op doel schieten is leuk, maar als de kans op een treffer klein is, schiet je daar alsnog niets mee op.

Ajax kreeg direct in het eerste kwartier al diverse goede kansen op een doelpunt. Huntelaar stak Neres weg, Van de Beek kon nog even naar huis bellen en de bal drie keer goed leggen, maar mikte te hoog. Je ziet Ajax de eerste dertig minuten afstand nemen van Willem II, dat niets had in te brengen. Maar daarna veranderde dit.

Willem II had goed in de smiezen hoe Ajax gevaarlijk werd en hield de gelederen daarna gesloten. Het lukte de Ajacieden een halfuur lang gewoon niet om doelgevaar te stichten. De gasten kregen dit wel voor elkaar en kwamen zelfs op voorsprong, maar daarna was het ook wel zo'n beetje klaar. Al hadden we er niet aan moeten denken dat die bal twintig tellen na de gelijkmaker binnen was gevlogen...

Als je het xG-plot en pitch plot bekijkt, kun je constateren dat Ajax een dikverdiende overwinning boekte. De treffer van Justin Kluivert was dan misschien een gelukje – in die zin dat niet iedere poging van afstand altijd maar raak is – de 2-1 en de 3-1 vielen uit mooi uitgespeelde aanvallen. Kijk maar naar de sprongen die het xG-plot maakt. Dat gebeurt alleen als je vrij voor de keeper opduikt, ook nog eens diep in de vijandelijke zestien.

Ajax kwam alles bij elkaar opgeteld tot maar liefst 27 doelpogingen, die dankzij de kwaliteit van het gevaar een winstkans opleverden van 92 procent. Ook met een Expected Goals-waarde van 4,38 is helemaal niets mis, wel hadden we graag gezien dat die van Willem II maar ongeveer de helft was.

Passmap
Ook al koos Willem II er net als FC Twente voor om in te zakken, de passmap van Ajax ziet er dit een stukkie beter uit dan midweeks het geval was. Wat opvalt is dat de backs vrij 'hoog' staan. Dit klopt ook wel als je het eerste uur van de wedstrijd nagaat: Willem II gunde zowel Veltman als Dijks de bal, maar het gebeurde nogal eens dat het bij de backs ontbrak aan een vervolg.

We worden vrolijk van de vele lijntjes die we op het middenveld ontdekken. Tussen alle spelers met aanvallende intenties kunnen we lijntjes trekken, soms zelfs heen en weer, wat maar aangeeft dat de Ajacieden de bal goed rond wisten te laten gaan. Helaas werd Huntelaar, net als Dolberg wel eens overkomt, maar weinig in het spel betrokken.

Overigens staan niet alleen de backs 'hoog', maar schoven zo'n beetje alle Ajacieden een stukkie op naar voren in vergelijking met Twente-uit. Ajax slaagde er – ondanks dat zwakke halfuur – ook gewoon in om veel meer gevaar te stichten, dat helpt sowieso wel mee om je gemiddelde plek op het veld naar voren te krijgen.

Zoals je ziet slaagde Ziyech erin om beide buitenspelers best goed te vinden, maar wat er daarna gebeurt is grappig. Neres heeft een gouden ster in zijn cirkel omdat hij voor zo veel doelgevaar uit open spel zorgde, bij Kluivert ontbreekt een ster. Toch droegen ze beiden op hun manier bij aan de winst op Willem II. 

Het geeft misschien aan dat Neres net iets beter in staat is om zijn medespelers te bedienen. Dat is slechts een gevoel en al helemaal geen kritiekpunt. We houden de komende tijd in de gaten of dit gevoel blijkt te kloppen, al zal dat na de winterstop worden en verandert wellicht de speelstijl.

Zone 14
We hebben het de laatste tijd vaker over zone 14, maar we kunnen ons zo voorstellen dat het een wat vaag begrip blijft. Het is eigenlijk heel simpel: als je recht voor het doel staat en de bal vooruit in het zestienmetergebied bij een medespeler weet te bezorgen, is de kans groot dat het gevaarlijk wordt.

Ajax voetbalde tegen Willem II gelukkig niet meer van links naar rechts – dit gebeurde tegen Twente helaas wel – maar van achter naar voren. Richting doel dus! De Ajacieden ondernamen tegen Willem II maar liefst 37 passes vanuit zone 14, waarvan er ook nog eens 31 aankwamen. En van de 15 passes de vijandelijke zestien in, kwamen er ook nog eens 10 aan.

Onze stelling dat dit de gevaarlijkste passes zijn, die het meeste doelgevaar opleveren, wordt dit keer niet onderschreven door assists. Dat is jammer, maar ons punt blijft overeind staan. Veltmans pass op Neres in de opmaat naar de 2-1 voldeed niet eens aan de voorwaarden, toch leverde zelfs dit al groot gevaar op.

Het mooiste voorbeeld is misschien zelfs wel de 3-1, ook al ging het om een voorassist. Ziyech bezorgde de bal vanaf randje zone 14 in het zestienmetergebied bij De Jong, die nog maar een ding goed hoefde te doen om een grote kans te creëren. Siem hakte de bal naar Neres en de Braziliaan scoorde. Dit gebeurde weliswaar vanuit buitenspelpositie, maar hij telde toch.

Hopelijk weet Ajax zone 14 na de winterstop opnieuw goed te benutten!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >