Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ook Keizer vindt dat Ziyech soms te veel risico neemt

Hakim Ziyech is en blijft onomstreden voor Marcel Keizer, die nog altijd erg blij is met zijn spelmaker. Maar de trainer ziet ook dat Ziyech soms te graag belangrijk wil zijn en zichzelf voorbijloopt. De trainer vindt niet dat elke pass beslissend hoeft te zijn.

08 december 2017 - 13:23
UsershyraDesktopajax_dataimagesd949901ef4b441381e286076be980d6e_normal
Het draait gewoon eventjes niet zo lekker met de nummer tien. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Als je kijkt naar Ziyechs cijfers, is er werkelijk niets aan de hand. Hij is bij maar liefst elf doelpunten van Ajax betrokken. Maar als je kijkt naar zijn laatste potjes, blijkt er toch wel iets aan de hand. Fluitconcerten ontstaan niet zomaar, wel na pakweg veertig keer balverlies binnen negentig minuten.

Keizer nam het al voor Ziyech op toen de Ajacieden in de Johan Cruijff Arena hem voor het eerst uitfloten en de trainer vindt ook dat er met een zeer kritische blik naar zijn nummer tien wordt gekeken, maar die kritische blik komt wel ergens vandaan.

“Hakim is misschien wat slordiger in de passing, maar altijd op zoek naar aanvallende impulsen en assists. Daar moet hij ook op beoordeeld worden en niet alleen als hij een keertje balverlies lijdt,” aldus Keizer tijdens het persmoment in aanloop naar PSV-thuis. Ook Ajax Life was hierbij van de partij.

“Wij krijgen veel kansen en aan veel van die kansen gaat een pass van Ziyech vooraf, dat kan ik je wel zeggen,” vervolgt Keizer, die niet van plan is om Ziyech van het middenveld te verplaatsen naar rechtsvoor. Dat kan wellicht eens in een wedstrijd, maar niet vooraf.

“Natuurlijk kan Hakim beter, als je het over het verminderen van balverlies hebt. Maar ik kijk niet alleen daarnaar, hij zet ook spelers alleen voor de goal. Als het ons een kans kan opleveren, mag Hakim een moeilijke bal spelen. Alleen neemt hij dan ook het risico een bal kwijt te raken.”

“Het is een fijne lijn die hij moet zien te vinden, wat best moeilijk is als je belangrijk kunt zijn. Hakim wil graag een vlekkeloze wedstrijd spelen, maar juist door het risico wat ze nemen valt bij spelmakers balverlies veel sneller op. Kevin de Bruyne verliest ook wel eens een bal, maar zet per wedstrijd vier spelers oog in oog met de keeper,” vervolgt Keizer.

“Mijn advies aan Hakim luidt als volgt: speel eens een paar simpele ballen, creëer rust in het elftal. Daar zijn we mee bezig en als ik dat tegen Hakim zeg, neemt hij het ook van me aan. Met beelden erbij is alles altijd heel duidelijk. En ik weeg ook mee dat Kluivert en Neres zich goed bij hem voelen. Hakim zet ze regelmatig aan het werk.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >