Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Willem II

Met de winstpartijen tegen PSV, Excelsior en AZ nog vers in het geheugen is het moeilijk te geloven dat Marcel Keizer hoofdtrainer af is. Toch is het zo. Michael Reiziger is zondag vervangend coach. Omdat Ajax moet proberen om 2017 zo positief mogelijk af te sluiten, hier drie dingen die je moet weten over Ajax – Willem II.

23 december 2017 - 11:36
UsershyraDesktopajax_dataimages6b1ec5587eeac1b63504cf65bc5c7eb9_normal
Veltman is er weer bij. © Pro Shots

Interim rijtje
Al is het maar voor een wedstrijdje, net als Keizer maakt Reiziger nu promotie vanuit Jong. Omdat winst op zondag essentieel is om de tweede seizoenshelft spannend te houden: even een kijkje naar de vorige interim-trainers van Ajax.

De laatste vervangend hoofdtrainer van Ajax was Hennie Spijkerman, die door een zieke Frank de Boer in februari 2016 naar voren geschoven werd. De donderdag eveneens op non-actief gezette assistent beleefde een goed debuut: er werd met 2-1 gewonnen bij FC Groningen.

Hierboven al genoemd: Frank de Boer. Hij beleefde de droom van iedere interim-trainer door een vaste aanstelling te krijgen. Menig Ajax-fan zal zich de eerste wedstrijd van De Boer nog heugen: de knappe 2-0 winst in het San Siro van AC Milan; de oud-verdediger vertrok uiteindelijk met vier kampioenschappen.

Huidig PEC Zwolle-trainer John van ’t Schip verving in 2009 de opgestapte Marco van Basten en ook hij doorstond zijn vuurdoop door in een halflege Arena te winnen van FC Twente. Generatiegenoot van Van Basten, Ronald Koeman, stapte in 2005 ook op. Zijn vervangers Ruud Krol en Tonnie Bruins Slot stonden drie wedstrijden aan het roer en wonnen de eerste pot van Roda JC.

100 goals
Zoals gezegd: de wedstrijd van zondag is de laatste van 2017. Tot dusver scoorde Ajax 95 competitiedoelpunten dit jaar. Het krijgt tegen Willem II dus de kans om de barrière van 100 te slechten. Overigens beleeft Ajax op gebied van doelpunten het beste jaar sinds 1995, destijds scoorde het team van Louis van Gaal maar liefst 125 goals in de Eredivisie.

Een makkelijke rekensom leert ons dat Ajax vijf keer moet scoren om tot honderd goals moet komen. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Willem II is namelijk de meest gepasseerde ploeg in de vaderlandse competitie, de ploeg uit Tilburg moest maar liefst 37 tegengoals slikken.

Aan de andere kant is Ajax de meest scorende ploeg in de Eredivisie. Onder Marcel Keizer werd maar liefst 51 keer doel getroffen.

Knieklachten en Veltman terug
We zouden het door de trainersperikelen bijna vergeten, maar ook onder Michael Reiziger heeft Ajax te maken met een gehandicapte verdediging. In tegenstelling tot de vorige competitiewedstrijd is Joël Veltman er wel weer bij: zijn schorsing zit er op.

Verdedigers Nick Viergever, Max Wöber en Daley Sinkgraven hoeven we pas in 2018 weer op het veld te verwachten. Viergever is met zijn enkelblessure overigens een buitenbeentje in de ziekenboeg, de rest van de afwezigen heeft allemaal te kampen met knieklachten. Dit geldt voor zowel Amin Younes als Vaclav Cerny en Benjamin van Leer.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >