Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij Ajax - Roda JC

Ajax heeft Roda JC na een moeizame eerste helft uiteindelijk met 5-1 opzij gezet. Justin Kluivert maakte drie treffers. Zes andere zaken die ons opvielen in de Johan Cruijff Arena.

26 november 2017 - 13:26
UsershyraDesktopajax_dataimages78390fe549f2d6405fb876b4ca1a3f29_normal
Opluchting bij de aanvoerder, blijheid bij de trefzekere linksbuiten. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Beperkt zicht bij Zeefuik
Rechtsback Deyovaisio Zeefuik begon tegen de Limburgers in de basis vanwege de blessures van Nick Viergever (enkel) en Daley Sinkgraven (knie). De soms wat druistig spelende verdediger stuurde halverwege de eerste helft zijn ploeggenoot Damil Dankerlui naar de kleedkamer, vanwege een protesterende contactlens. Dankerlui kwam vervolgens terug met een uitgebreid assortiment oogplakkers. Het resulteerde in wat onhandig geklungel naast de zijlijn en een kans voor Roda JC, alvorens Zeefuik weer toestemming kreeg om binnen de lijnen te komen.

Symbolische openingstreffer
Ajax incasseerde in de eredivisie dit seizoen twee tegentreffers uit standaardsituaties. Tegen Roda JC kwam daar - indirect - een derde bij. Een matig weggewerkte vrije trap werd opnieuw ingebracht door de bezoekers en bij de tweede paal uiterst schlemielig verdedigd door Joël Veltman. De international, die tegen de nummer laatst van de eredivisie als rechter centrale verdediger speelde, liet zich in een luchtduel te simpel aftroeven door de meer alerte en gretige Chris Kum.

Een Ajaxdoelpunt vergezeld door een fluitconcert
Justin Kluivert scoorde tegen de Limburgers zoals hij zichzelf zo vaak voorneemt. Naar binnen komen vanaf links en dan met rechts de doelman verschalken. Zijn eerste van de dag, de cruciale gelijkmaker, werd met gejuich omarmd. Het doelpunt viel ook luttele seconden voor het rustsignaal van arbiter Bas Nijhuis. De treffer maskeerde de matige eerste helft niet, getuige het felle fluitconcert dat de Ajacieden richting de kleedkamer over zich heen kregen.  

Tactiekwijziging tijdens de thee
Marcel Keizer kreeg in aanloop naar de wedstrijd al geregeld de vraag of hij niet overwoog om met drie verdedigers te beginnen tegen Roda JC. De Ajaxtrainer had dat overwogen, maar koos er toch voor om met een meer vertrouwde viermans-defensie te beginnen: Zeefuik - Veltman - De Ligt - Wöber. Hoewel, ‘vertrouwd’, in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd in Breda stond er op elke positie in feite een andere verdediger. Na de thee bleek Zeefuik slachtoffer van een tactiekwijziging (4-3-3 werd min of meer 3-4-3) en betrad publiekslieveling Frenkie de Jong onder luid applaus het veld om vanuit een centrale rol meer creativiteit in de opbouw te brengen.

Het is nooit saai met Hakim Ziyech
Hakim Ziyech speelt op intuïtie. Die basis blijkt broos voor veel krediet bij de Ajaxaanhang. Als de meeste zaken goed gaan, oogst hij lof en applaus. Als ballen vaker niet dan wel aankomen, zoals in de eerste helft tegen Roda JC, krijgt ook de veelgeprezen middenvelder de hele Johan Cruijff Arena over zich heen.  

Frenkie de credits, Justin de wedstrijdbal
Ajax speelde tegen Roda JC een wedstrijd met twee gezichten, zoals dat zo mooi heet. Frenkie de Jong speelde daar een grote rol in. De behendige middenvelder, die ook al prima speelde in het oefenpotje met Borussia Mönchengladbach, liet Ajax tegen de Limburgse formatie ook een stuk beter voetballen en gaf nog een assist op de 4-1 van Donny van de Beek. Daarmee was hij samen met uitblinker Justin Kluivert een lichtpuntje in dat wat leek een uiterst sombere zondagmiddag te worden.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >