Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De Arena gaat nét de goede kant op

Bijzonder. Net nu de Arena steeds meer als Ajaxstadion aanvoelt, laat de club een proefballonnetje op over de speellocatie van de club.

16 november 2017 - 15:31
UsershyraDesktopajax_dataimages269e0bd234cee237ae24ba9188eabd9e_normal
De halve finale tegen Olympique Lyon droeg bij aan ons Ajaxhuis. © Pro Shots

“Wij moeten naar onze eigen toekomst kijken. Wat willen we onze supporters en sponsors bieden? Kunnen we onze sportieve ambities in het huidige stadion verwezenlijken? Als we een andere locatie overwegen, moeten we dat binnen nu en anderhalf jaar wel beslissen,” zegt operationeel directeur Rutger Arisz in de krant Ajax Life van deze week (vrijdag op de mat bij de leden).  

Het contract tussen Ajax en de Amsterdam Arena loopt tot 2026. Dertig jaar. Ter vergelijking: in stadion De Meer voetbalde Ajax 62 jaar. Het Olympisch Stadion was toen vaak een prachtige dependance. Het Houten stadion aan de Christiaan Huygensplein deed vanaf ongeveer 1911 22 jaar dienst. Maar dat was in de tijd van de houten schepen en de ijzeren kerels.

Voor de romantici onder ons: in een oud stadion waart bijna altijd een voetbalziel die betonrot, pislucht, gammele trappen en kou buitensluit. En als het veld dan ook nog vaak goed is, zoals de laatste periode in De Meer en het Olympisch, ontstaat een bijna magisch decor waar je naar verlangt.

De indrukwekkende halve finale tegen Olympique Lyon in mei verdreef voor mij de restjes nieges uit het stadion.

Combineer het net beschreven verweerde beton en fijn gras met imponerende successen als wereldbekers en Europese gewonnen halve finales en je weet: iedere speellocatie daarna heeft heel wat te bewijzen. Een Ajaxhart is kritisch. Door het eigen verleden. Supporters dus ook.

Altijd door mij gezegd: de Amsterdam Arena heeft tenminste een succesvolle Europese halve finale nodig om een ware Ajaxziel te krijgen. Want voor 1996 wisten we niet beter. Een Ajaxstadion heeft serieus bloed, zweet en tranen van geluk nodig.

Amsterdam Arena wordt binnenkort Johan Cruijff Arena. De Andreaskruisen staan ferm in de hoeken op de tweede ring. De witte letters ‘Ajax’ op de oostzijde, op rode stoeltjes, ogen vertrouwd. De indrukwekkende halve finale tegen Olympique Lyon in mei verdreef voor mij de restjes nieges uit het stadion. En het gras kan groeien, met een beetje goede wil en vakkundig onderhoud.

De club, het stadion en vooral de supporters komen van ver in het huidige Ajaxhuis. In 1996 was de theorie achter de verhuizing uit de Watergraafsmeer begrijpelijk. De praktijk en de uitwerking waren soms boosaardig en ongelukkig, maar Ajax en de fans hebben ruim twee decennia met tegenslagen goed doorstaan.

Nu nieuwe plannen maken voor een verhuizing naar een ander stadion is volgens mij de goden verzoeken.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >