Nieuws

Jong Ajax wint beloftenconfrontatie en staat steviger aan kop

Waar de interlandperiode de Eredivisie een halt toeroept, raast de Jupiler League onverminderd voort. Hierdoor miste Michael Reiziger vrijdag in de confrontatie tegen Jong FC Utrecht spelers als Leon Bergsma, Dennis Johnsen, Noussair Mazraoui, en Carel Eiting. Wel had de trainer Siem de Jong tot zijn beschikking. Daley Sinkgraven speelde, net als vorige week, negentig minuten.

07 oktober 2017 - 01:28
UsershyraDesktopajax_dataimages0f08bf20093b900babb70b32510c23ea_normal
Cassierra staat met zeven goals bovenaan de topscorersranglijst. © Pro Shots

Op een drassige Toekomst speelde Ajax vanaf het eerste fluitsignaal het beste voetbal. Dat leidde al na anderhalve minuut tot de openingstreffer. Mees de Wit stormde vanaf links op en leverde een voorzet binnen de zestien af. Het leder belandde uiteindelijk bij de vrijstaande De Jong, die via de stuit de doelman verschalkte.

Er leek geen wolkje aan de lucht, zeker toen Mees de Wit even later de voorsprong leek te vergroten. Zijn inzet werd echter onder de lat vandaan getikt. In de tiende minuut bleek deze misser een hard gelag: Utrecht maakte 1-1. Het moet gezegd, op prachtige wijze rondde Utrecht-speler Sylla Sow de gelijkmaker af. Door een afvallende bal via de onderkant van de lat binnen te schieten, liet hij keeper Stan van Bladeren kansloos.

Het doelpunt bleek het startschot voor een periode waarin Utrecht, zonder extreem gevaarlijk te worden, het initiatief greep. De beste kans in het resterende deel van de eerste helft was overigens wel voor Ajax. De Jong kopte op doel, maar zag zijn poging gekeerd worden.

De pauze veranderde niets aan het wedstrijdbeeld. Jong Utrecht begon net zo sterk aan het tweede bedrijf, als Jong Ajax aan het eerste. Met het verschil dat Ajax wél trefzeker was en Utrecht slechts een hoekschop overhield aan de kans. In deze periode was de thuisploeg overigens ook dichtbij een treffer, Mateo Cassierra wist zijn team echter niet op voorsprong te zetten.

Diens goal viel even later wel. Na een combinatie over meerdere schijven wist de Colombiaan, via een been van een verdediger, binnen te werken: 2-1. Door de treffer van vrijdag staat de spits al op zeven doelpunten in de Jupiler League, hiermee is hij topscorer van de competitie.

Omdat de marge minimaal was en Ajax deze verzuimde uit te breiden, bleef de uitspelende ploeg hopen op een punt. Wat niet onmogelijk was gezien de mogelijkheden in de slotfase. Toch bleef de voorsprong behouden waardoor de Amsterdammers weer drie punten kunnen bijschrijven. Na vrijdag heeft de ploeg van Michael Reizger vier punten voorsprong op runner-up Fortuna Sittard.