Jong Ajax is periodekampioen na winst in Eindhoven

Na een vermakelijke negentig minuten in Eindhoven heeft Jong Ajax de eerste periodetitel gepakt. Tegen de plaatselijke FC werd drie keer gescoord, maar zorgden twee tegentreffers voor een spannende wedstrijd.

28 oktober 2017 - 01:13
UsershyraDesktopajax_dataimagesaea3c3e61e694be2ed52d92f4c228be1_normal
Het bleef nog lang onrustig in Eindhoven. © Pro Shots

De ploeg van Michael Reiziger begon de wedstrijd in Brabant wetende dat Fortuna Sittard de beste papieren had om periodekampioen te worden. Omdat die ploeg echter ten onder ging tegen De Graafschap (2-0) en Jong Ajax concurrent NEC voorbleef op doelsaldo, konden de Amsterdammers feest vieren.

Ajax leek de wedstrijd snel te willen beslissen. Dat resulteerde in de vierde minuut al in een strafschop. Mateo Cassierra versierde het buitenkansje zelf, maar tartte de ongeschreven regel door deze zelf te nemen. De penalty verdween naast de goal.

Gevoed door gezonde frustratie begon Ajax steeds nadrukkelijker aan te dringen op de voorsprong. Dat enthousiasme leek na een half uur te resulteren in de 0-1. Deze werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel. Doelpuntenmaker Ché Nunnely stond voor de bal op het moment dat Cassierra hem aanspeelde. Ondanks protesten was de scheidsrechter onverbiddelijk.

Doordat Ajax het overwicht niet verzilverde werd er gevreesd voor een tweede ongeschreven voetbalwet. En zo geschiedde: net voor rust rondde Eindhoven-spits Mart Lieder een snelle counter af. De kleedkamer kon direct opgezocht worden.

Ogenschijnlijk onaangedaan begon de uitploeg aan de tweede helft. Waar er prachtige combinaties te zien waren, viel de gelijkmaker uit een dood spelmoment. De fysiek sterke Dani de Wit was scherp op een vrije trap van Carel Eiting en verschalkte Ruud Swinkels met het hoofd.

Het was Eiting die zijn ploeg daarna zelfs op voorsprong zette met een magnifiek doelpunt. Na een flitsende dribbel schoot hij de bal met veel effect in de Eindhovense goal: 1-2. De wedstrijd leek binnen toen Dani de Wit zijn tweede maakte.

Een aansluitingstreffer van Mart Lieder zorgde voor een penibele slotfase. Jong Ajax speelde niet meer zo zorgeloos als het de eerste tachtig minuten deed. Eindhoven wist echter niet te profiteren van de onzekerheid binnen de beloftenploeg. Het bleef bij 2-3.

Na afloop werd niet alleen in Eindhoven feest gevierd. Ook NEC was in jubelstemming, waar Jong Ajax geen aanspraak maakt op promotie en het play-off ticket zodoende naar de club uit Nijmegen gaat.