Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Goed praten volgens Johan Cruijff

Sjonge. Vandaag hoorde ik dat Cruijffs ouderlijk huis in Betondorp tijdelijk door een student wordt bewoond. Al langer bekend, het wil nog niet zo lukken met het afronden van de naamgeving van de Johan Cruijff Arena. Dat is niet in de geest van Nederlands beste voetballer ooit.

31 oktober 2017 - 15:45
UsershyraDesktopajax_dataimages7c6f9b37558dd294153a68af363cf123_normal
Als je Cruijff heet, krijg je nog eens iets voor elkaar. © Pro Shots

Typisch Cruijff. Toen hem in 2006 (voor Ajax Life) werd gevraagd hoe de problemen bij Ajax op te lossen, zei hij: “Een van de belangrijkste dingen, vind ik: gooi die notulen nou eens het raam uit, ga om tafel zitten en over voetbal ouwehoeren. Pik de goede dingen eruit, dan gaat het al snel veel beter met de club.”

Een Cruijffiaanse benadering. In 1999, toen ik als medewerker van de club twee persco’s op één dag moest organiseren, had ik een ultrakorte voorbespreking met hem, op sportpark De Toekomst. Eén persco ging over de jaarcijfers, de andere over Cruijff en dertig jaar finales. Cruijff vroeg of die cijfers een beetje goed waren. Mwah. “Oké, dan hoeven we daar geen rekening mee te houden.”

Zo krijg je nog eens iets voor elkaar. Als je Johan Cruijff heet. Niet te veel lullen, maar vullen. Die aanpak geldt niet direct voor de mensen die – met alle goede bedoelingen – nu de naamgeving voor de Johan Cruijff Arena moeten afronden. De streefdatum was 25 oktober, nu wordt dat ‘het einde van dit kalenderjaar’.

Met de erfenis van Cruijff en dus de naamgeving moet voorzichtig worden omgegaan.

“Je hebt ambtenaren en je hebt commercie. In de zaak-Cruijff Arena krijgen we 'the worst of both worlds',” citeren we Menno Pot. Hij zei dit op Twitter, direct toen het uitstel bekend werd. Grappig bedoeld, maar hij heeft wellicht een punt.

Met de erfenis van Cruijff en dus de naamgeving moet voorzichtig worden omgegaan. Dat snapt iedereen. Toch is het best raar dat een sjiek soort anti-kraak, tijdelijk maar al vanaf 2014, in het huis aan de Akkerstraat in Betondorp woont. Geen voorbeeld van 'niet lullen maar vullen'.

Ik zou een paar bijeenkomsten (hoe minder, hoe beter) beleggen in het historische pand aan de Akkerstraat. In de geest van Cruijff. Zet alle beren op de weg met een paar simpele schijnbewegingen buitenspel, hoe groot en hoe eng ze ook zijn, en kies een eervolle bestemming voor dit prachtige huis.
Pak meteen door en nodig de mensen uit die de naam 'Johan Cruijff Arena' moeten regelen.

Daar en nergens anders, zodat nummer 14 symbolisch over de schouder meekijkt. Niet lullen maar vullen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >