Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wennen aan Ziyech

Hakim Ziyech moet wennen aan Ajax. En het spel. Er werd nogal een ding van gemaakt direct na zijn komst. Alsof de Marokkaan eerst drie wedstrijden bij Jong Ajax moet spelen en daarna een keertje mag invallen. Ik overdrijf, zo werkt dat natuurlijk niet.

15 september 2016 - 12:17
UsershyraDesktopajax_dataimagesdca04715e0cdc1969c76dd2ef599a0c0_normal
Wie moet er nou precies wennen aan de komst van Ziyech? © Pro Shots

Sinds het vertrek van Christian Eriksen is de creativiteit bij Ajax ver te zoeken. Er vielen de laatste jaren zelfs termen als 'betonvoetbal' en de goede zin om naar de Amsterdam Arena af te reizen, ebde weg. Althans, zo proef ik dat om me heen. Zelden stroomt het stadion nog echt vol.

Het idee is dat met Ziyech alles anders wordt. Dat wordt wennen. Niet voor Ziyech, maar voor zijn ploeggenoten en ons als supporters. Peter Bosz verwacht bepaalde dingen van de aankoop en hij zal ook zijn grondgedachte na balverlies moeten bijstellen. Niet naar achteren... maar voorwaarts!

Bij FC Twente had de creatieveling er op het laatst weinig zin meer in om mee te verdedigen. Hoe fijn moet het dan zijn om volgens een vijfsecondenregel te werken en de bal, als het goed is, binnen de kortste keren weer terug te hebben. Daar kun je best aan wennen, lijkt mij.

De gewenning voor Ziyech bestaat heus niet uit een overhoring van de multomap van Carlo l'Ami. Hij hoeft geen 7 op zijn rapport te hebben of een certificaat te halen voordat-ie de stap naar het middenveld mag maken. Het is vooral even uitvogelen: waar komt Ziyech het beste tot zijn recht, functioneert het middenveld beter met of zonder hem? Balans heet dat, met een vies woord.

Ziyechs gewenning bestaat heus niet uit een overhoring van de multomap van L'Ami.

“Ik moet de jongens even leren aanvoelen, dat heeft wat tijd nodig. Het gaat erom dat je elkaar begrijpt, hoe je loopt. Gewoon zoals alles op zijn plek moet vallen,” vertelt de vrijbuiter er desgevraagd zelf over. Misschien plakt hij straks wel helemaal niet meer aan de zijlijn.

Ziyech neemt graag de regie, dat kan zelfs hangend op rechts. Het is zijn kwaliteit om ruimtes te zoeken en dan een creatieve pass te geven. We vingen bij Ajax - Vitesse een glimp op wat ons te wachten staat. Als Ziyech en medespelers elkaar straks goed begrijpen, zijn die ballen op maat en worden sprintjes wel op tijd ingezet.

Hij speelt ballen die niet iedereen kan geven, hij geeft passes die jij en ik niet zien. Eindelijk! Ziyech moet gewoon doen wat-ie altijd doet, het is aan de andere tien om te zorgen dat ze die creatieve impulsen tijdig herkennen en dan worden wij op de tribunes weer vermaakt.

Ziyech staat tegen Panathinaikos wederom in de basis. Mijn advies aan de rest: wen er maar aan.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >