Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Peter

Toen ik hoorde dat Bosz de nieuwe trainer werd, was ik blij. Niks oud-010. Hij was de trainer van zo'n beetje de meest aantrekkelijk voetballende ploeg van Nederland, de laatste jaren. 18 december 2014 zal ik bijvoorbeeld niet snel vergeten. Hij won met 4-0 van Ajax, in de Arena. Met Vitesse dus. Twee doelpunten van Traoré.

11 september 2016 - 21:54
UsershyraDesktopajax_dataimages30a2fd37b1c6333681bcef0b25bae755_normal
Het was alsof Bosz tijden Vitesse-thuis tegen zichzelf speelde. © Pro Shots

Wat een ploeg was dat. Ajax faalde dan op alle fronten, Vitesse was die avond gewoon ook erg goed. Scherp. Een ploeg die zich tegen Ajax wist te ontworstelen van het vreemdelingenlegioen-imago. Niks Jong Chelsea, maar een gemotiveerd collectief dat zich in de schijnwerpers wist te werpen. Dubieus dat ze dat in die jaren vooral tegen de grotere clubs deden, maar niks kwaads over Vitesse.

Mooie club wel. Beetje vreemd wellicht, waar je menig soap over kunt maken. Hollywood aan de Rijn. Maar stiekem ook best mooi. Je zag het dit weekeinde ook aan het uitvak, in de Arena. Prachtige aanhang. Veel vlaggen, negentig minuten erachter staan. Niks mis mee.

Vreemd dat Peter in die jaren nooit echt iets heeft gewonnen. In de Arena zag ik ze vooral winnen. Soms denk ik dat hij met hetzelfde collectief in een willekeurig ander shirt wél een keertje kampioen was geworden. Wat er in Arnhemse bestuurskamers gebeurt, is wellicht een tikkeltje te obscuur voor de nuchtere, zestig jaar oude, eredivisie.

Nu heeft Peter het voor het zeggen bij een club die elk jaar moet winnen. Een niet te onderschatten cultuuromzwaai. Zeker als het materiaal niet per se veel beter lijkt. En dan zo vroeg in het seizoen al tegen de oude club. Ik kan me voorstellen dat hij van zaterdag op zondag weinig heeft geslapen.

In de spelopvatting, van hunnie, was zijn handtekening nog erg zichtbaar. Peter speelde tegen zichzelf. Zeker in het begin. Binnen vijf seconden hadden zij steeds weer de bal. Ze hadden zelfs minstens een keertje moeten scoren, in de eerste helft.

Ik kan me voorstellen dat hij van zaterdag op zondag weinig heeft geslapen.

Bij zijn huidige team werd de erfenis van De Boer plots weer zichtbaar. In juli en augustus was hij eigenzinnig begonnen. In september leek nu, na wat dompers, een oude kwaal er weer ingeslopen. Een beetje alsof hij niet wist hoe hij tegen het team van 18 december 2014 moest voetballen. Alsof hij nooit aan de andere kant had gestaan.

Maar zo goed als toen waren zij gelukkig bij lange na niet. Traoré speelde bovendien nu bij ons. Niet zo goed als toen. Hij onderstreepte dat het geen 2014 meer is. Vitesse moet Vitesse weer worden, zoals Ajax al jaren weer Ajax.

Wie weet komen we er hier gaandeweg achter wie Peter Bosz nu eigenlijk is. Je kunt zeggen dat hij gewoon weer de winnaar was bij een editie van Ajax - Vitesse. Ook als trainer van de ander weet hij te winnen. Drie punten tegen Vitesse mogen ook in 2016 niet onderschat worden. Hoe het spel ook was, dat op zich is al een prestatie.

De ambities in Amsterdam liggen wel een stuk hoger. Al ligt ook hier het soapmateriaal voor het oprapen. Wat mij betreft heeft Peter hierin nog even een hoofdrol. De coach van 18 december 2014 verdient nog wat krediet, wat mij betreft.

Wie weet is Ziyech zijn nieuwe Traoré.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >