Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax tussen grote jongens op gebied van inkomsten transfers

Het is een drukke transferzomer geweest op het kantoor van Marc Overmars. De directeur voetbalzaken sloot de ene na de andere deal en nu de markt is gesloten, kunnen we conclusies trekken. Een van die conclusies is dat Ajax goed heeft verdiend. Meer dan goed zelfs.

01 september 2016 - 11:54
UsershyraDesktopajax_dataimages5fa294c57a789ebe842f20741660e971_normal
Ajax benutte een deel van de inokmsten om Ziyech te kopen. © Ajax Images

Er bestaan tegenwoordig allerlei websites op het gebied van data. Dit keer kijken we even niet naar de creativiteit van Hakim Ziyech, maar de positieve dan wel negatieve balans. Een ding is zeker: Ajax heeft zijn spelers voor mooie bedragen weten te slijten.

De klapper was natuurijk de verkoop van Arek Milik aan SSC Napoli. De spits vertrok voor maar liefst 32 miljoen euro. De kans is groot dat Ajax voor zo'n beetje de helft van dat bedrag ook tot verkopen was overgegaan, maar dat hoeven de Italianen niet te weten.

Hoe meer je kunt verdienen, des te beter. Ook de 13 miljoen euro voor Jasper Cillessen mag er zijn. We praten immers over de nieuwe tweede keeper van FC Barcelona. Er zijn genoeg clubs waar ze minder uitgegeven aan een back-up.

Verder verdiende Ajax nog 5 miljoen aan Viktor Fischer (Middlesbrough), maakte Swansea City 1,5 miljoen euro over in ruil voor Mike van der Hoorn en vertrokken Ricardo van Rhijn (Club Brugge) en Lucas Andersen (Grasshoppers) voor een bedrag met zes nullen.

Alles bij elkaar opgeteld kon Ajax deze zomer 56 miljoen euro bijschrijven. Dit bedrag is goed voor een notering tussen de grote en rijke clubs, uit grote en rijke competities. We vinden Ajax op de ranglijst terug op positie zeventien, in de sandwich bij Schalke 04 en Everton.

Als we de boel ook nog eens sorteren op saldo, staat Ajax zelfs op de negende plek met een netto-winst van 32,5 miljoen euro. Tegenover het vertrek van bovenstaande spelers stond de komst van Hakim Ziyech (11 miljoen euro), Mateo Cassierra (5,5 miljoen euro), Davinson Sánchez (5 miljoen euro), de huurlingen Bertrand Traoré en Tim Krul plus de transfervrije Heiko Westermann.

Op basis van de reacties van veel supporters had Ajax op deze ranglijst best buiten de toptien mogen vallen, aangezien het een wens van velen was om een extra buitenspeler te begroeten – al dan niet na beloften vanuit de club – en een back-up op linksback was ook gewenst.

Maar goed, dit is waar we het mee moeten doen. En het kan best nog wel eens zo zijn dat bijvoorbeeld Ziyech hangend op de vleugels komt te spelen. Richting de winterstop en de dan geplande activiteit weten we of de gemaakte keuzes de juiste zijn.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >