Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Pwfenalty

“Pwfenalty!! Hij geewft een pwfenalty!” Een vlezige vrouw voor me veert op van haar klapstoeltje. Ze heeft net een handje winegums in haar garage gestopt en met bolle wangen neemt ze vast een voorschot op een Ajaxtreffer. Haar veel kleinere echtgenoot krijgt een fikse por.

17 augustus 2016 - 11:08
UsershyraDesktopajax_dataimages8906a2a0fc5aee27523fa72ebdc581a2_normal
Deze blog gaat over een moment vlak voor het doelpunt van Klaassen. © Pro Shots

Bovenstaand tafereel vindt plaats vlak voordat Davy Klaassen de verdiende gelijkmaker vanaf elf meter tegen de touwen schiet. Opluchting in de Arena. De vrouw voor me viert het met haar allerlaatste winegums. Hup, weer een stuk of drie. Het hele zakje is in een mum van tijd in haar smakkende hoofd verdwenen. Ongekend. Spanning doet veel met een Ajacied.

Ajax krijgt uiteindelijk geen loon naar werken. De ploeg speelt bij vlagen zeer behoorlijk voetbal, maar het gebrek aan creativiteit en brille blijft zorgelijk. Dan oogt een procentje of 78 balbezit hartstikke leuk, maar heel veel meer ook niet.

In balbezit kiezen spelers nog regelmatig voor de makkelijkste en risicoloze oplossing. De bal gaat geduldig van voet naar voet. Op de tribune kun je vooraf precies uittekenen waar de volgende pass heen gaat. Er is weinig verrassing in het spel.

Ajax speelt bij vlagen zeer behoorlijk, maar het gebrek aan creativiteit en brille blijft zorgelijk.

Een razendsnel uitgevoerde een-twee? Een slimme steekbal die de spits in één keer vrij zet voor de keeper? Een geniale pass die de tegenstander én het publiek compleet op het verkeerde been zet? Het gebeurt veel te weinig. Niet eigenlijk.

Ook tegen de op eigen helft teruggetrokken Russen is Ajax vooral afhankelijk van de grillen en individuele acties in de voorhoede. Als Amin Younes zijn directe tegenstander uitspeelt, dan gebeuren er pas dingen. Als Bertrand Traoré zijn klasse etaleert door een aantal keer prachtig weg te draaien bij zijn bewaker ook. Anwar el Ghazi oogt dreigend, maar moet beter kunnen.

De mannen voorin zijn echter ook deels slachtoffer van het te trage en soms wat inspiratieloze geschuif achter zich. Abdelhak Nouri is nog niet klaar voor het grote werk. Ik lees dat tenminste steeds en daar is ook vast wat voor te zeggen, maar het is wel het type speler waar het middenrif van Ajax momenteel naar hunkert.

Het fluitje klinkt voor het laatst. Het blijft 1-1. De vrouw en haar kleine echtgenoot zijn dan al weg. Vermoedelijk nieuwe winegums inslaan voor de terugreis.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >