Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Ziyech moet creativiteit brengen die met Eriksen verdween

Er ontbreekt creativiteit, het spel van Ajax is saai en een kwaliteitsimpuls is van harte welkom. Het zijn zomaar wat geluiden die je hoort als je andere Ajacieden treft. Wie weet komt daar verandering in nu Hakim Ziyech een contract heeft getekend. Wordt hij de opvolger van Christian Eriksen?

30 augustus 2016 - 19:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesed0ada24763002d889084962ecf30975_normal
Als Ziyech ook zulke cijfers scoort bij Ajax, wordt dit een toptransfer. © Pro Shots

We hebben de mannen van Opta gevraagd om leuke statistieken over Ziyech aan te leveren. De data-analisten voelden zich na ons verzoek als een kind in een snoepwinkel, aangezien er volop indrukwekkende statistieken van de pas 23-jarige Ziyech te vinden zijn.

Er was een tijd dat ook Ziyech zijn draai moest vinden in de eredivisie. Het is in die zin spijtig voor sc Heerenveen dat het nooit echt heeft kunnen profiteren van het talent van Ziyech, want de teller begon pas echt te draaien toen hij kort na de start van seizoen 2014/2015 de overstap maakte naar FC Twente.

Jaar Duels Min. Goals Assists
12/13 3 79 0 0
13/14 31 2323 9 9
14/15 33 2896 13 16
15/16 33 2953 17 10
16/17 4 359 2 1
Totaal 104 8610 41 36

Tabel 1: De totalen van Ziyech verdeeld per seizoen eredivisie. Eventueel scrollen op mobiel.

Zoals je hieronder kunt zien, is Ziyech met name op het gebied van schoten, gecreëerde kansen en dribbels een absoluut monster geworden. Een monster in positieve zin, laat hier geen misverstanden over bestaan. In de 104 eredivisiewedstrijden die Ziyech tot dusver speelde, was hij 77 keer direct betrokken bij een doelpunt.

Als we verder inzoomen op schoten, gecreëerde kansen en voltooide dribbels van de laatste drie seizoenen in de eredivisie, staat Ziyech in deze klassementen stuk voor stuk in de toptien. En niet net aan, nee dik. We besparen je die lijstjes omdat het in deze analyse puur over Ziyech gaat. Maar neem van ons aan dat het zo is. Slechts Memphis Depay scoort over de gehele breedte iets beter.

Toch is het ook leuk om cijfertjes te kijken. Geen nood, die hebben we! Het gaat hier puur om de periode waarin Ziyech het shirt van Twente droeg, dus de periode tussen 21 augustus 2014 en nu. Die periode is van belang omdat we de statistieken van Ziyech ook vergelijken met anderen. Bekijk de tabel maar eens goed.

  Per 90 min Rang
Schoten 4,4 4e
Doelpunten 0,45 17e
Gecreëerde kansen 2,8 2e
Assists 0,40 3e
Voltooide dribbels 2,2 15e

Tabel 2: De cijfers van Ziyech in dienst van FC Twente.

Zoals je kunt zien, staat Ziyech op basis van de laatste twee jaar in drie van de vijf categorieën bij de beste vijf spelers. Staat hij qua doelpunten misschien laag? Ja, relatief gezien. De Marokkaan hoeft slechts pure spitsen voor zich te dulden, zoals alleen pure buitenspelers nog vaker een succesvolle dribbel inzetten dan hij.

De transfersom die Ajax voor Ziyech moet overmaken, bedraagt 11 miljoen euro. Daar is Twente voorlopig weer even mee gered en misschien is het feit dat de tukkers nog steeds eredivisie spelen ook wel te danken aan Ziyech. Kijk maar eens hoe belangrijk hij voor Twente was. Ziyech kwam tot 30 doelpunten en 27 assists in dienst van Twente, de club maakte in dezelfde periode in totaal 110 treffers. Dit betekent dat Ziyech direct betrokken was bij 52 procent van de goals van Twente.

   
Doelpunten FC Twente 110
Goals + assists Ziyech 57
Bijdrage Ziyech 52%

Tabel 3: De bijdrage van Ziyech aan de doelpunten van FC Twente.

De grote vraag wordt nu of Ziyech net zo belangrijk kan worden voor Ajax als Eriksen was. Het kan haast geen toeval zijn dat na het vertrek van Eriksen zo'n beetje alle creativiteit uit het spel van Ajax verdween. Er kwam al snel betonvoetbal voor in de plaats, als we de kritieken verspreid over de tribunes mogen geloven. Een steekpass zoals op 15 mei 2011 zagen we zelden nog. Ja, behalve als er weer eens een mooie actie van Ziyech voorbij kwam bij Studio Sport.

De boys van Opta hebben een snelle vergelijking gemaakt tussen Eriksen en Ziyech. Gewoon, voor de lol. Even kijken of er misschien overeenkomsten vallen te ontdekken. Onze eerste inschatting is dat Eriksen en Ziyech zeker niet dezelfde type voetballers zijn, al creëren ze allebei kansen voor anderen en leveren ze regelmatig assists.

  Ziyech Eriksen
Schoten op doel 4,4 2,5
Doelpunten 0,45 0,28
Gecreëerde kansen 2,8 3,6
Assists 0,40 0,49
Voltooide dribbels 2,2 0,9

Tabel 4: Eerste vergelijking tussen Ziyech en Eriksen. Getallen op basis van per 90 minuten.

Bedenk er qua rangen even bij dat sprake is van twee verschillende meetmomenten. Voor Eriksen gaan we uit van juli 2011 tot augustus 2013 en voor Ziyech nemen we de periode waarin hij bij Twente voetbalde. De statistieken zijn verder duidelijk genoeg omdat ze op drie fronten vrijwel hetzelfde scoren en op twee fronten juist afwijkende cijfers noteren.

Wat vooral opvalt is dat Ziyech zelf een stuk gevaarlijker is dan de Deen in zijn tijd bij Ajax was. Eriksen was niet zo'n doelpuntenmaker, hij had moeite om zijn doelgerichtheid uit de A-junioren te hervinden toen hij eenmaal onderdeel was geworden van de A-selectie. Eriksen haalde slechts een keer de dubbele cijfers, Ziyech deed dit bij Twente al twee keer en zeventien goals per seizoen is iets waar Eriksen slechts van kan dromen.

Het is wel goed om in het achterhoofd te houden dat Twente veel afhankelijker van Ziyech alleen was dan Ajax van Eriksen, hoe creatief hij ook was. Ziyech kwam op een gegeven moment als rechtsvoor te spelen bij Twente en sindsdien was het helemaal een kwestie van: bal inleveren, kijken wat Ziyech ermee kan en we merken het wel.

Dit zorgt er mede voor dat Ziyech veel beter scoort dan Eriksen als het op dribbels aankomt. Wie weet is het leuk later in het seizoen terug te komen op deze voorzichtige vergelijking tussen Ziyech en Eriksen. Eerst moeten we ervaren welke rol Peter Bosz precies voor zijn nieuwe aankoop ziet weggelegd en of Ziyech met zijn creatieve impulsen ook echt van meerwaarde kan zijn voor Ajax.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >