Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Geduld is het toverwoord

Op de weg van de Amsterdam Arena naar huis vang ik op de pont een gesprek op tussen drie supporters. Zij zijn net als ik naar Ajax - PAOK geweest. Een interessant gesprek, omdat het laat zien dat mensen die dezelfde wedstrijd hebben bezocht met een totaal ander gevoel kunnen vertrekken.

Door Niels Pach
27 juli 2016 - 12:50
UsershyraDesktopajax_dataimagesc2b5adbbbbca14dce62f30fbeb88a948_normal
Eén wedstrijd, twee emoties, moeten we tevreden of teleurgesteld zijn? © Sjoerd Tullenaar

Niet dat de drie het met elkaar oneens zijn, zij hebben er goed de pest in. "Het is een schande, het had 9-1 moeten worden," zegt de een. "Het was niet om aan te zien," verklaart de ander.

De derde Ajacied haalt de oefenwedstrijd tegen AFC (2-2) erbij: "Ik was er twee weken geleden bij. Een jongen voor me liep in de vijftigste minuut weg, hij riep naar de spelers dat ze godverdomme moeten werken voor hun geld. Dan kon eigenlijk niet want er stonden kinderen bij, maar hij had wel gelijk."

Ik vraag me af hoe het kan dat zij met een heel ander gevoel op de pont staan dan ik. Ik ben eigenlijk wel tevreden. Natuurlijk had Ajax het zichzelf een stuk makkelijker kunnen maken door meer dan een keer te scoren. Maar het spel was gewoon goed.

Ik heb genoten van Dolberg. Riedewald was indrukwekkend goed, als Bosz nu het lijstje met nummers zou inmoeten leveren zou hij van 4 naar 6 promoveren. Viergever verdient ook een speciale vermelding, hij zat overal tussen en de paar rushes naar voren deden een klein beetje denken aan Vertonghen in zijn beste tijd. Oh, en die pass van Veltman aan het begin van de eerste helft, die was perfect.

De spelers leken vrij, maar hadden wel een plan.

Maar meer nog dan van deze individuen werd ik blij van het team. Er zat iets in dat tijden niet in heeft gezeten. Het was fris en fruitig. De spelers leken vrij, maar hadden wel een plan. En dat er dan ook nog genoeg dingen verkeerd gaan, kan ik wel mee leven.

Bosz is nog maar net bezig. Hij is geen tovenaar, verandering heeft tijd nodig. We moeten geduld hebben. Na dit potje tegen PAOK zie ik een stijgende lijn. Of dat genoeg is om de Champions League te halen? Ik denk het niet, ik denk dat de Grieken nog net iets te vroeg komen. Maar het seizoen is nog lang en als Bosz en zijn mannen dit door weten te zetten, staan we aan het begin van iets moois.

Terwijl ik dit voor mezelf bedenk, snap ik de boosheid bij de drie Ajacieden ook wel een beetje. Na jaren waarin we niet echt zijn verwend, zeker Europees niet, is het geduld op. Dan helpt het niet dat het maar 1-1 wordt tegen een matige ploeg.

"Maar ik kan dit shirt ook niet weggooien. Ajax zit in me, dat gaat er niet meer uit. Ik hoop in mijn loopbaan nog mee te maken dat het goed gaat," sluit een van drie Ajacieden af als we bijna aan de overkant van 't IJ zijn.

Ik hoop met hem mee. Maar ik heb er na dinsdagavond alle vertrouwen in dat hij niet lang meer hoeft te wachten. Nog even geduld.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >