Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Duim omhoog jongens, duim omhoog!

Voor de komst van Marko Pantelic was het me eerlijk gezegd nooit zo opgevallen: de voetbalduim. Het duimpje van de langharige Serviër kennen we allemaal nog. Wie de spits destijds in het spel probeerde te betrekken - hoe kansloos de pass ook was - kon steevast rekenen op de opgestoken duim van Pantelic.

04 juli 2016 - 17:12
UsershyraDesktopajax_dataimages0044061f426c8f4eb84ea87a6180ba31_normal
Ook aanwinst Sánchez is niet vies van een duimpje omhoog. © Ajax Images

Pantelic wilde op die manier bijdragen aan 'het goede gevoel' in het team, maar op de tribunes snapten we er aanvankelijk allemaal maar weinig van. Pantelic bleek echter een prima aankoop en zijn duimpje werd al snel een cultdingetje.

Je ziet het vaak als blijk van waardering. Al is de pass of voorzet nog zo hemeltergend slecht, de bedoeling was vast goed, dus duimpje. Mja. Als ik in de achtste klasse een klotevoorzet geef waarbij de bal in de sloot plonst, dan krijg ik een dikke middelvinger te zien. “Jezus man, wat is dat g#dv*rdomme voor zaadbal man. LUL!”

Mooi geen duimpje. En de bedoeling was heus goed.

Het gaat gedachteloos. Is er een fototoestel in de buurt? Duim omhoog. Zonder nadenken.

Duimpjes dus. Ik zie ze plots overal. Zeker de huidige Ajaxselectie is er uitermate bedreven in. De ploeg van Peter Bosz herbergt momenteel bijzonder veel notoire duimomhoogstekers. Let er maar eens op. Ajacieden op bezoek in een ziekenhuis? Duimpjes omhoog. Ajacieden in de spelersbus? Duimpjes omhoog. Ajacieden op vakantie? Duimpjes omhoog.

Het gaat gedachteloos. Is er een fototoestel in de buurt? Duim omhoog. Zonder nadenken.

Nu Ajax de voorbereiding is begonnen op het nieuwe seizoen, valt het helemaal op. De club dropt via social media aldoor foto’s van Ajacieden met 'erectieve duimpjes'. Op Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter regent het duimpjes van Ajacieden. Een diarree aan duimpjes.

Ajax komt aan in Oostenrijk? Riedewald, Cillessen en Tete poseren braafjes naast het vliegtuig met op de achtergrond bergen. Wat denk je? Juist: duimpjes omhoog. Heb je het filmpje gezien van de rondleiding door de Arena van nieuwkomer Mateo Cassierra? Ik heb geteld, het duimpje gaat zeker 348 keer omhoog. Er is zelfs al een heus twitteraccount: @CassierraThumbs. Ook dit gifje was snel geboren en gaan we vast nog vaak terugzien.

Ook Ajaxfans bedienen zich inmiddels van de duim. Afgelopen week startte de verkoop van het nieuwe thuisshirt in de fanshop. Shirts, groot en klein, vliegen over de toonbank. De Ajaxfotograaf doet z’n werk en overspoelt social media met fans die trots poseren met hun nieuw gekochte waar. Maar hé, niet zonder de duimpjes omhoog natuurlijk. Bijna allemaal!

Slechts één Ajacied doet er niet aan mee. Het is André Onana, net aangekomen in Oostenrijk. De keeper vraagt buiten beeld aan Hendrie Krüzen waar ze in godsnaam beland zijn. “Mister coach, where are the kangaroos? I don’t understand… We are in Australia, no?”

Krüzen schudt zuchtend het hoofd. “For crying out loud André, we’re in Austria. Focus André, Austria, Jesus!”

Onana buigt het hoofd. De duim gaat omlaag.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >