Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa loopt best warm voor bijvoorbeeld BeNe-liga

Het is zeker niet gezegd dat het gaat gebeuren, maar dit is interessant. De Uefa staat best open voor het idee van grensoverschrijdende competities, zoals bijvoorbeeld een BeNe-liga. Edwin van der Sar bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd met de Europese voetbalbond.

30 juni 2016 - 15:29
UsershyraDesktopajax_dataimages3af2790e7c6dc4d4ebf2921dda764b51_normal
Belgen krikten het niveau bij Ajax al eerder omhoog. © Pro Shots

Iedereen in Europa die een beetje van voetbal houdt, weet dat de verschillen tussen de topclubs en de rest ontzettend groot zijn. Hier en daar doet zich een enkele verrassing voor, maar meestal kun je de halvefinalisten van de Champions League zonder veel moeite voorspellen.

Dit is ook de Uefa niet ontgaan. Interim-baas Theodore Theodoridis bevestigde eerder deze week tegenover The Times dat het invoeren van gezamenlijke competities een idee is waar de bond best open voor staat. En dat is wel eens anders geweest.

Anders gezegd: misschien komen we Celtic en Rangers wel tegen in de Engelse voetbalpiramide, beginnen België en Nederland een BeNe-liga en slaan Denemarken, Noorwegen en Zweden de handen ineen. Dit idee wordt ingegeven door de hoop op die manier de kloof met de topclubs te verkleinen.

“Gezamenlijke competities kunnen een oplossing zijn om het niveau op te krikken. Het helpt clubs niet alleen om meer wedstrijden op topniveau te spelen, het zou ook meer geld kunnen genereren,” aldus Theodoridis. “Voor seizoen 2017/2018 verandert er niets, maar ik weet dat er bijvoorbeeld gesprekken gaande zijn tussen België en Nederland.”

Ho, wacht even. Iemand bij de Uefa roept dat België en Nederland een gezamenlijke competitie overwegen en de KNVB het had laatst in een nieuw masterplan al over een BeNe-bekertoernooi. Kan Van der Sar vanuit zijn rollen bij de ECA, een verbond van clubs, en Ajax wellicht een en ander bevestigen?

“Van een gezamenlijk bekertoernooi weet ik niets, daar ben ik niet bij betrokken,” reageert de directeur van Ajax tegenover Ajax Life. Maar over een gezamenlijke competitie worden dus discussies gevoerd? “Ja, maar er zijn nog veel praktische zaken waarover we moeten nadenken. Bijvoorbeeld de manier waarop startbewijzen voor de Champions League worden verdeeld.”

De suggestie van Ajax Life dat bij de vrouwen de hoogst geklasseerde club van zowel België als Nederland uit de BeNe-liga werd afgevaardigd, vond de oud-keeper interessant klinken. Op de vraag of Ajax het over een paar jaar inderdaad opneemt tegen Belgische clubs, kon Van der Sar geen concreet antwoord geven.

Dat is ook niet zo gek. Veel is onzeker, nog meer is onduidelijk. We hebben nog geen idee hoe de opzet van de Champions League er over drie jaar uitziet. Maar het is interessant om te weten dat Belgische en Nederlandse clubs met de Uefa rond de tafel zitten.

Of het dan op termijn tot een samenwerking komt, merken we vanzelf wel.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >