Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Pareltjes van de scouting

Ajax heeft het eerste 'pareltje' binnen, afkomstig van Deportivo Cali uit Colombia. Als we de geruchten mogen geloven. Nog niks officieel. Er staat een video online van zijn zaakwaarnemer om de jonge aanvaller te promoten. Dit lijkt mij een spits die euhm... niet snel omvalt.

14 juni 2016 - 14:46
UsershyraDesktopajax_dataimages926e185924c768ca10c487606a300cf3_normal
Pronk bracht bij Ajax parels als Finidi en Kanu op de radar. © Pro Shots

Het videootje van Colombiagol begint met wat balaannames van Cassiera die wellicht voor verbetering vatbaar zijn, maar daarna zie ik toch een sterke, atletische en snelle spits die heel doelgericht is.

Mag je waarde hechten aan dit soort beelden? Nee. Dat weten Ajacieden die de club al langer volgen maar al te goed.  Ivan Cesar Gabrich was rond de eeuwwisseling een Argentijnse spits. Ton Pronk – superscout van Ajax in die dagen – gebruikte een video om hem te tonen aan journalisten die hem wilden zien.

De kanjer van Newell’s Old Boys speelde tien wedstrijden, scoorde nul keer en werkt volgens de laatste informatie in de Argentijnse landbouw. Beelden zeggen dus niet alles. En soms helemaal niks.

Weet dat Pronk niet scoutte op basis van dat videomateriaal. Daarvoor was hij te veel professional. Geloof die verhalen niet; het doet afbreuk aan de man die voor onze club spelers als Jari Litmanen en Nwanko Kanu op de radar bracht.

Met de komst van Henk Veldmate heeft Ajax dus eigenlijk een nieuwe Ton Pronk in huis.

Pronk vulde de gaatjes die ontstonden bij Ajax. Onbekende sterren in spe, als toevoeging op de talentvolle Ajacieden uit de eigen opleiding. Een man die, passend bij zijn functie, meestal zwijgzaam over de kantoorgangen ging en vaak zomaar uitvloog. Hij kende de juiste mensen. Hij had het Ajaxnetwerk al voordat Ajax Netwerk online kwam, zeg maar.

Met de komst van Henk Veldmate heeft Ajax dus eigenlijk een nieuwe Ton Pronk in huis. Dat is wat mij betreft pas echt een 'parel', om in de termen van Marc Overmars te blijven. Nu bleek Cassiera al voor de komst van de Groningse parelvisser in beeld te zijn. Toch is deze scout voor mij het beste nieuws rond Ajax sinds tijden.

Zou het tevens waar zijn dat de Colombiaanse mandekker Davinson Sanchez de Amsterdamse gelederen komt versterken? Een stevig lijntje met Colombia is gelegd, zeg ik. Zuid-Amerikaanse pareltjes en ruwe diamantjes uit de jeugdopleiding. Ik krijg er steeds meer vertrouwen in.

De Telegraaf-journalist en zelfbenoemde afdeling Ajax-webcare op Twitter Mike Verweij (voor al uw vragen over Ajaxtransfers) geeft de hoop nog niet op. Ik ook niet. Hup Ajax!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >