Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fraaie anekdote: hoe Cruijff Ajax honkbalkampioen maakte

Wij kennen Johan Cruijff als een van de beste voetballers ter wereld, maar hij kon ook een aardig potje honkballen. Honkballen deed hij toen-ie nog Jopie was. En waar er na zijn overlijden volop in zijn historie als voetballer werd gedoken, zijn er ook aardige anekdotes over de honkballer Cruijff.

16 juni 2016 - 14:15
UsershyraDesktopajax_dataimagesb272d15efce89cf99c104686c1451a7d_normal
Cruijff was goed in vele balsporten, zo ook biljart en golf. © Ajax Images

De carrière van Cruijff als honkballer begon op zijn tiende en duurde zes seizoenen. In die tijd veroverde het schriele catchertje, met veel te grote bodyprotector, meerdere kampioenschappen. Eén ontknoping springt eruit. De passage komen we tegen in het magazine Fastball.

We schrijven de kampioenwedstrijd van 1961, tegen WVHEDW. Ajax stond een punt voor, maar alle honken waren bezet en de pitcher zat er doorheen. De titel stond op het spel... Coach Rien van 't Hof besloot Cruijff zijn debuut op de werpheuvel te laten maken.

Eigenlijk kon dat helemaal niet, want de nummer veertien had weinig kracht in zijn armen. “Ik zei: 'Cruijff, jij gaat werpen'. Waarop zijn broer Henny zei: 'Ik, meneer?' Ik moest hem teleurstellen. Johan reageerde: 'Ik, meneer, wat moet ik dan doen?' In mijn wanhoop zei ik: 'Johan, je bekijkt het maar'.”

Van 't Hof was ervan overtuigd dat Cruijff de enige was die nog iets onverwachts kon doen. “Bij zijn eerste bal aarzelde hij zo lang dat ik bang was dat de scheids schijn zou afroepen. Op het juiste moment draaide Johan zich om en gooide de bal naar het derde honk, waar de speler van WVHEDW in zijn enthousiasme te ver van het honk af stond te springen. Hij werd uitgetikt en Ajax was kampioen.”

Ben je benieuwd naar het hele verhaal over de honkballer Cruijff? Klik hier om een los nummer van het magazine Fastball te bestellen!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >