Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Brexit: clubs mogen geen jonge Ajaxtalenten meer halen

Het volk heeft gesproken en als de wil van het volk wet is, volgt een Brexit. En die Brexit brengt allerlei gevolgen met zich mee, ook op voetbalvlak. Voor Ajax hoeft dat nog niet eens direct slecht uit te pakken. Als de Brexit er komt, mogen Engelse clubs geen minderjarige spelers meer kopen.

24 juni 2016 - 10:20
UsershyraDesktopajax_dataimages322374285c4923f233304d2bc87e7aa8_normal
Fosu-Mensah vertrok op zijn zestiende naar Man Utd. © Pro Shots

Het gebeurt de laatste jaren regelmatig dat talenten uit de jeugdopleiding van Ajax er al op hun zestiende of zeventiende voor kiezen om de club te verlaten. Timothy Fosu-Mensah is een goed voorbeeld. De verdediger verruilde Ajax op zijn zestiende voor Manchester United.

Als de Brexit er inderdaad komt en de Europese Unie een lidstaat kwijtraakt, veranderen ook de spelregels. Dan kan een toekomstige Fosu-Mensah, die zowaar als uitzondering het eerste elftal haalde, Ajax niet meer zomaar verruilen voor een club uit de Premier League.

De regels van de Fifa schrijven voor dat spelers pas op hun achttiende een transfer mogen maken, maar voor voetballers in de EU geldt een uitzondering. Zij mogen op hun zestiende al van de ene club naar de andere.

Ook de recente overgangen van Javairo Dilrosun (Manchester City) en Juan Familia-Castillo (Chelsea) hadden dan geen doorgang kunnen vinden. Al kun je je natuurlijk best afvragen of er geen achterpoortjes worden gevonden. Hoe groot de hekel aan de EU ook is, sommige voordelen zijn wel handig.

De gevolgen vallen waarschijnlijk mee voor voetballers die nu al uitkomen in de Premier League, zelfs als ze niet aan de voorwaarden voldoen voor een werkvergunning. Dit geldt trouwens voor zo'n beetje alle Nederlanders, lezen we bij Voetbal International.

De kans is aanwezig dat de FA besluit nieuwe regels te maken voor het aantal buitenlanders dat op de velden valt te bewonderen. Het zit de Engelse bond al tijden niet lekker dat Engels talent amper de kans krijgt om zich te ontwikkelen, vanwege het kopen, kopen, kopen van buitenlanders.

Een vertrek uit de EU maakt de weg vrij om strengere regels in te voeren, aangezien afspraken over vrij verkeer en arbeid niet meer per definitie gelden. Maar ook hier geldt: het wordt vervelend zodra je je voordeeltjes moet inleveren en dus wordt misschien een list verzonnen.

Lees bij de BBC een uitgebreid verhaal over de voetbalgevolgen van een Brexit.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >