Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gudelj ziet middenveld Ajax groeien: 'Vinden beter vrije man'

Het is een meer dan prima uitslag, 0-4. Maar als die uitslag na goed een uur al bereikt is – en het doelsaldo weleens belangrijk kan worden in de titelstrijd – had Ajax tegen Willem II misschien meer pijn moeten doen. Dat vindt Nemanja Gudelj ook.

06 maart 2016 - 16:35
UsershyraDesktopajax_dataimages30ab5211306c26aefe3f34743f86f226_normal
Je moet vooral in de eerste tien minuten alle duels winnen. © Pro Shots

Nog niet zo heel lang geleden moest Ajax gewoon blij zijn als het vier keer had gescoord. Het zou reden voor euforie zijn. Maar na Willem II – Ajax stonden de meeste Amsterdamse koppies in de catacomben nog verrassend strak, op een glimlach hier en daar na, en een knuffel voor een oud-teamgenoot in de tricolores.

De strijd op PSV gaat onverminderd voort. En Ajax geraakt steeds beter in vorm. Natuurlijk, de eerste tien minuten waren lastig, maar daarna voetbalde de ploeg van Frank de Boer zich simpel onder de druk vandaan.

“Je weet dat dit soort tegenstanders, en helemaal in eigen huis, volle bak gaan. Dan moet je in die eerste tien minuten zorgen dat je alle duels wint. En op die manier druk zetten, houden ze nooit lang vol. Als wij een paar kansen creëren, zie je dat de bluf afneemt en dat ze weer achteruit lopen,” analyseerde Gudelj in bijzijn van Ajax Life.

Op die eerste tien minuten na kwam Ajax in Tilburg ook niet echt in problemen. Opvallend was dat de Amsterdamse middenvelders de bal amper terugspeelden, maar liever nog een keer om de eigen as draaiden om een aanvallende oplossing te vinden.

“Of we de opdracht hebben gekregen niet meer achteruit te spelen? Nee hoor,” aldus Gudelj. “Het was wel een ontwikkelingspunt. Het gaat steeds beter met de oplossing vooruit vinden. Er is ook meer beweging in het team, in de voorhoede. Dan is het gemakkelijker de vrije man te vinden.”

De vrije man vinden betekent meer kansen, en meer kansen betekent doorgaans meer doelpunten. De laatste drie duels was Ajax in totaal elf keer trefzeker, tegenover slechts een tegentreffer.

In de titelstrijd met PSV kan het doelsaldo nog wel eens belangrijker worden. Met 4-0 winnen is in dat opzicht ook niet verkeerd, maar Ajax had na die laatste treffer nog een halfuurtje om de score verder uit te bouwen. De ploeg leek echter gas terug te nemen.

“Het is ook een mentale kwestie,” erkent Gudelj. “We hadden moeten doorgaan, op zoek moeten gaan naar die vijfde en zesde treffer, dat kunnen we ook. Maar Willem II zat ook met het hoofd niet meer bij aanvallen, en wij wilden ook graag de nul houden. Maar ik ben het met je eens dat we beter hadden kunnen zoeken naar de 0-5 en 0-6. Maar als we elke wedstrijd met 4-0 winnen, dan ben ik ook zeer tevreden,” besluit hij, met een glimlach.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >