Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De ideale schakelaar Donny van de Beek

Het nu achttienjarige talent was jeugdtrainer Dennis Bergkamp al opgevallen als D-junior. In VI lezen we dat naast Engelse clubs ook Bayern München al een tijdje interesse heeft in middenvelder Donny van de Beek.

02 maart 2016 - 09:45
UsershyraDesktopajax_dataimagesbcea3748ea12aba452bad4911f77c9c7_normal
Donny van de Beek is ook nog te bewonderen in de A1. © Pro Shots

Een speler met zo veel talent en met een groot spelinzicht staat sowieso op de radar van grote clubs. Bijvoorbeeld Bayern München. Twee jaar geleden klopten de Duitsers tevergeefs aan bij het in Nijkerkerveen geboren talent. Van de Beek: “Persoonlijk zou ik niet op jonge leeftijd naar het buitenland gaan."

"Ik kijk alleen naar de sportieve argumenten. En die leren me dat ik eerst langdurig een constant niveau in het eerste van Ajax moet halen. In de ideale situatie ga je als een grote meneer naar het buitenland. Christian Eriksen is een mooi voorbeeld, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Daley Blind. Zij maken de stappen in hun carrière heel bewust. Zo wil ik het ook gaan doen.”

Donny heeft best druk. Hij is Europees nog actief met de A1, bikkelt in de Jupiler League met Jong Ajax en heeft al negen duels met Ajax 1 gevoetbald. Hij traint met de A-selectie. Schakelen dus, vertelt hij in een interview met VI deze week: “Soms hoor ik één dag van tevoren in welke ploeg ik moet spelen. Als ik zondag niet bij het eerste heb gespeeld of kort ben ingevallen, speel ik een dag later in Jong Ajax. Dat is het voordeel van een club met een beloftenploeg in de Jupiler League. Je moet soms snel omschakelen, maar je bent verzekerd van speeltijd op profniveau.”

Volgens Frank de Boer kan Donny op alle middenveldposities uit de voeten. Als de perfecte aanvallende 10, of als de controlerende 6. “Voetballend gezien heeft Donny alles om op 6 te spelen. Maar dat is óók een positie waarin je veel persoonlijke duels moet uitvechten. Daarin moet hij nog stappen maken. Donny wint bij wijze van spreken nu nog maar drie van de tien duels om de bal. Dat moeten er op die positie negen zijn. Het is een plek met veel verantwoordelijkheden.”

Zijn begeleider Sjaak Swart vindt dat Donny alles heeft voor de top. “Niet alleen in balbezit heeft hij een scherp inzicht, ook als de tegenstander opkomt, staat hij op de goede plek. Hij is inmiddels zover dat hij dat ook op het hoogste niveau kan laten zien.”

Het hele verhaal met Van de Beek is te lezen in de papieren versie van Voetbal International en achter de betaalmuur van Blendle.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >