Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Boer hoopt dat wildcards CL snel in prullenbak liggen

Het grote dossier voor 2016 is bekend: de opzet van de Champions League. Er vindt een soort machtsstrijd plaats tussen de Uefa en de grootste clubs. Welke gevolgen heeft dit, komen er wildcards voor clubs als AC Milan en Manchester United? Frank de Boer hoopt van niet.

04 maart 2016 - 14:58
UsershyraDesktopajax_dataimages1cb9fc69c3c6a5a6a491c8cd368ce30d_normal
Is dit in de toekomst nog een realistische wens? © Pro Shots

“Het slaat volgens mij helemaal nergens op. Waarom zouden grote clubs bevoordeeld moeten worden? Het lijkt me dat dit plan zo de prullenbak ingaat,” reageert De Boer als Ajax Life hem vraagt hoe hij denkt over de discussies rondom de Champions League.

De trainer reageert vrij kortaf, maar er lijkt wel degelijk sprake van dreiging. Is er over een paar jaar nog plek voor clubs als Ajax en PSV in de hoogste clubcompetitie van Europa? Nou, misschien wel niet als het aan Charlie Stillitano ligt. Euhm, wie? Charlie Stillitano.

Stillitano is een Amerikaan. Hij een van de grote bazen bij Relevent Sports en organiseert in de zomer samen met eigenaar Stephen Ross de International Champions Cup (ICC), waar diverse grote clubs aan meedoen. Die clubs komen goed geld ophalen en hebben zo'n grote fanschare dat het ook voor Stillitano en Ross nog steeds lucratief blijkt om de boel te organiseren. Vandaar dat kleintjes als Ajax en PSV geen uitnodiging krijgen; er dienen immense stadions te worden gevuld.

Er is alleen een vraag waar Stillitano zijn toeschouwers geen goed antwoord op kan geven. “Kijken we hier naar de Champions League? Nee, dan doen er teams als PSV en AA Gent mee,” deelt hij mee op de Amerikaanse radio. “Ander punt: is voetbal zo ongekend populair geworden dankzij Manchester United of Leicester City?”

De visie van Stilliano moge duidelijk zijn... En als grote clubs geld ruiken, volgen ze meestal hun neus. Zo kon het gebeuren dat vijf Engelse topclubs – Arsenal, Chelsea, Liverpool Manchester United en Manchester City – deze week rond de tafel zaten met de Amerikaan en een ieder zijn gedachten de vrije loop liet.

Is er toekomst voor de Champions League in zijn huidige opzet? Sterker nog, is het misschien een idee of uit de Premier League te stappen en een Europese supercompetitie te beginnen? Stuk voor stuk dingen die ter tafel kwamen. En niet pas bij de rondvraag. Alleen Arsenal ontkende tot nu toe hardop de Premier League te willen verlaten. De grote clubs hopen te profiteren van de puinhopen op het bondskantoor bij de Uefa en meer macht af te dwingen.

De Uefa wil het weer niet laten gebeuren dat grote clubs een wilde competitie beginnen, waardoor de Champions League niets meer waard is. Dus moet er een compromis worden gevonden. Dit kan uit diverse zaken bestaan, maar geld verdienen staat bovendien de lijst met prioriteiten. Omdat je alleen geld kunt verdienen als je meedoet aan het 'kampioenenbal', moet daar ook een oplossing voor worden gevonden.

Wildcards dus. Het kan gebeuren dat clubs als AC Milan, Chelsea, Manchester United en Liverpool naast een ticket voor de Champions League grijpen, maar via een wildcard alsnog een uitnodiging krijgen voor de groepsfase. Op die manier wordt het niet alleen voor verrassingen als Leicester City en Tottenham Hotspur onmogelijk om Champions League te voetballen, op clubjes als Ajax en PSV zit niemand meer te wachten. Zelfs niet als opvulling tijdens een saaie groepsfase.

Of het inderdaad zo slecht uitpakt voor Ajax en PSV weten we wellicht eind 2016. “Uiterlijk eind dit jaar moet er een plan zijn,” meldt Theodore Theodoridis, de nieuwe secretaris-generaal van de Uefa. Hij is de opvolger van de kersverse Fifa-baas Gianni Infantino. “Er zijn allerlei discussies gaande over de opzet voor de periode 2018-2021.”

Afwachten dus maar. Als je meer wilt lezen over de oprichting van een Europese supercompetitie en de gevolgen voor Ajax, doe je er verstandig aan onze krant open te slaan. We hebben een uitgebreid verhaal getikt. Klik hier voor een voorproefje.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >