Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Anonieme commissarissen

Ik heb hun namen nog niet gegoogled. Eigenlijk wil ik niet eens weten wie ze zijn. Niet omdat het me niet interesseert, maar omdat commissarissen eigenlijk anoniem horen te blijven. Zolang ik niet weet wie ze zijn, lukt ze dat.

04 maart 2016 - 09:46
UsershyraDesktopajax_dataimages4c0d8aa52a8daad1eef7c312fe45ce11_normal
Laten we hopen dat de nieuwe rvc-leden anoniem blijven. © Pro Shots

Natuurlijk heb ik het over Peter Mensing en Leen Meijaard. Ajax maakte woensdag via een persbericht bekend dat zij de beoogde opvolgers zijn van Dolf Collee en Hans Wijers in de raad van commissarissen.

Die rvc hoort in een gezonde situatie slechts toezicht te houden op de directie. Functioneren beide organen naar behoren, dan zou je je zo nu en dan moeten afvragen wie ook alweer de commissarissen zijn.

De laatste tijd zijn de commissarissen echter genoeg in het nieuws geweest. Vooruit, Wijers omdat hij de voorzitter was van een rvc van een voetbalbedrijf waar bonje was. Maar ook Theo van Duivenbode en Dolf Collee werden als leden van een strategische commissie ineens belangrijke namen. Collee werd daarna algemeen directeur.

Ook van Collee had ik slechts zijdelings gehoord voordat alle problemen binnen de club begonnen. Al had hij nog een achtergrond bij ABN Amro. De Bank. Dat sprak nog enigszins tot de verbeelding. Die lange bank met het jonge team van Louis van Gaal erop. Maar ik dwaal af.

In het persbericht kwam ik bedrijfsnamen tegen waarvan ik nog nooit had gehoord.

In het persbericht waarin Mensing en Meijaard werden voorgesteld kwam ik bedrijfsnamen tegen waarvan ik nog nooit had gehoord. Booz, Bregal Freshstream in het geval van Mensing (die ook commissaris is bij Ziggo, gelukkig), en New Flag Asset Management en Black Rock in het geval van Meijaard, die ook – wederom gelukkig – gewoon bij het Ministerie van Financiën heeft gewerkt.

Meijaard komt uit Delft, Mensing uit Amsterdam. Ongetwijfeld zijn ze Ajaxfan, en zijn ze gezien hun leeftijd (respectievelijk in 1961 en 1960 geboren) ooit als jochie betoverd door Johan Cruijff en Piet Keizer, en meldden ze zich in mei 1995 ziek van hun werk om bij de huldiging van Van Gaals elftal aanwezig te zijn.

Op de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van 14 april worden ze benoemd tot de rvc. Ik hoop dat ze zich daarna in de (relatieve) anonimiteit kunnen terugtrekken om in alle stilte toezicht te houden op de club waar rust heerst, en dat ik me volgend jaar nog steeds mag afvragen wie ze nou eigenlijk zijn.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >