Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Milik blijkt helemaal niet zo effectief als we denken

Laat Arek Milik aanleggen en de kans is groot dat we mogen juichen, nietwaar? Wij hebben eens uitgezocht of dit klopt... Niet dus! Al blijken de statistieken van Milik op andere vlakken weer stukken beter dan ons gevoel aangaf.

01 maart 2016 - 15:22
UsershyraDesktopajax_dataimages93d8d646fadf91fb72c6341577c62b3b_normal
Milik schiet veel. Erg veel. Logisch dat-ie dus scoort. © Pro Shots

Er gebeurde gedurende Ajax - AZ iets bijzonders. Tijdens de wedstrijd verschenen er heatmapjes op het scorebord. Dat is op zich niet nieuw, het gebeurt anno 2016 vaker. Wel opvallend was dat Ajax er eindelijk eens in slaagde om tot diep op de helft van de tegenstander te komen. De vijandelijke zestien werd zelfs 'gepenetreerd', zoals dat in trainersjargon heet.

Ajax voetbalde goed en Milik had een productieve dag. Als een ploeg lekker staat te ballen en de nummer negen prima in zijn vel steekt, is de kans op succes groot. Hieronder met dank aan Opta Sports wat ingrediënten.

  • Milik schoot drie keer op doel en scoorde twee keer
  • Milik had de meeste passes (29) van alle spelers op de helft van de tegenstander
  • Milik won de meeste persoonlijke duels (21) en luchtduels (7)
  • Milik trok meer sprints (59) dan alle andere spelers op het veld

Juist op een moment dat de twijfels over de nummer negen van Ajax een hoogtepunt bereikten, gaf hij een prima antwoord. Zoals het hoort, zoals toppers doen. Als Milik dit vaker voor elkaar krijgt, dan wordt het nog eens wat. Vergeet niet dat-ie ook een verjaardag verder pas 22 jaar jong is.

  Speler Minuten per goal Goals
1 Luuk de Jong 114 18
2 Vincent Janssen 121 16
3 Arek Milik 131 13
4 Michiel Kramer 147 10
5 Dirk Kuijt 150 15

Tabel 1: Aantal minuten dat een spits nodig heeft om te scoren.

Als we een blik werpen op de topscorersranglijst, is het even zoeken naar Milik. Hij staat op de vierde plaats, op respectabele afstand – vijf doelpunten – van Luuk de Jong, die alweer achttien treffers achter zijn naam heeft staan. Vincent Janssen (16 goals) en Dirk Kuijt (15 treffers) gaan hem ook voor, al is de Feyenoorder ook de vaste penaltynemer en mag hij nogal eens aanleggen vanaf elf meter.

Goed, waar willen we naartoe? Als we het aantal doelpunten afzetten tegen gespeelde minuten, is het verschil met De Jong niet heel erg groot meer. Milik heeft per doelpunt een kwartiertje langer nodig, dat is helemaal geen schande. Anwar el Ghazi stond er dit seizoen lange tijd beter voor, al zakt hij nu weg. De rechtsvoor weet na een sterke start van het seizoen amper nog waar het doel staat.

  Speler Minuten Goals Minuten per goal/assist
1 Luuk de Jong 2051 23 89
2 Arek Milik 1698 19 89
3 Davy Klaassen 1859 18 103
4 Hakim Ziyech 2233 21 106
5 Vincent Janssen 1941 18 108

Tabel 2: Aantal minuten dat een speler nodig heeft voor goal of assist.

Pakken we ook nog eens de assists erbij, dan staat Milik zelfs op gelijke hoogte met De Jong. De centrumspits was er als de kippen bij om aan te stippen dat hij al zes assists verzorgde. Milik merkt zoiets vast niet zomaar op, het is nou eenmaal iets wat we 'eisen' van een echte Ajaxspits. Alsof hij wilde aangeven: ik voldoe stiekem heus wel aan jullie verwachtingen, zie dat nou eens in!

Davy Klaassen staat in dit klassement overigens op de derde plaats. De aanvoerder geeft geregeld beslissende passes en pakt ook zijn doelpuntjes mee. Milik is om de 89 minuten betrokken bij een doelpunt, Klaassen doet er met 103 minuten niet veel langer over. Kuijt geeft amper assists en zakt in dit overzicht helemaal weg.

  Ajacied Schoten Conversie Goals
1 Davy Klaassen 32 31,3% 10
2 Amin Younes 22 27,3% 6
3 Anwar el Ghazi 39 25,6% 10
4 Arek Milik 52 25% 13
5 Viktor Fischer 34 20,6% 7

Tabel 3: Overzicht van de conversie bij Ajacieden die vaak op doel schieten.

Milik kan dus prima statistieken overleggen, maar hoe zit het nu met zijn effectiviteit? Die kan beter. Het is niet zo dat alle ballen op Milik aan de lopende band doelpunten oplevert. Van alle Ajacieden schiet de spits het vaakst op doel – 52 pogingen, exclusief geblokte schoten – maar zijn effectiviteit ligt slechts rond de 25 procent.

De effectiviteit van Milik is statistisch beschouwd zelfs helemaal niet zo bijzonder. Klaassen, 'die gekke Duitser' Younes en El Ghazi scoren relatief vaker met hun schoten dan Milik. Gemeten over de gehele eredivisie zijn er zelfs een heleboel spelers met een beter gemiddelde.

Speler Balcontacten Minuten gespeeld Gemiddelde
Luuk de Jong 208 2051 9,1
Vincent Janssen 151 1941 7,0
Sébastien Haller 156 2067 6,8
Amin Younes 82 1187 6,2
Michiel Kramer 89 1467 5,5
Arek Milik 97 1698 5,1

Tabel 4: Overzicht van diverse willekeurige spitsen en balcontacten 'in de 16'.

Ook opvallend is dat Milik per wedstrijd slechts 5,1 keer aan de bal komt in het zestienmetergebied van de tegenstander. Een heleboel collega's zijn stukken actiever, De Jong komt binnen 'de zestien' zelfs tot 9,1 balcontacten per wedstrijd. Milik scoort op dit vlak zelfs nog slechter dan Michiel Krammer, die dol is op verstoppertje spelen en we daarom regelmatig met z'n allen uitlachen.

Onderaan de streep luidt onze conclusie wel gewoon dat Milik van grote waarde is voor Ajax. Op basis van doelpunten en assists behoort hij in de eredivisie zelfs tot de elite. Maar effectief? Nee! Verrassend genoeg dus niet. Een spits die het meest van allemaal op doel schiet, zou nog vaker moeten scoren of meer assists moeten kunnen leveren, naar wij dachten.

Ook hopen we van harte dat Milik nog veel meer bij het spel wordt betrokken. Maar daar moeten we ook zijn medespelers op aankijken. Zij moeten er immers voor zorgen dat de spits in stelling wordt gebracht. Als dat lukt, ligt Milik binnen de kortste keren op koers voor een doelpuntje of 25.


Bonus: vanaf welke posities schiet Milik en wat levert dat op?
* Geel is doelpunt, rood is redding keeper en groen is mis

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >