Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

John Heitinga kijkt nog een keertje achterom

Met journalist Simon Zwartkruis blikt Heitinga in de papieren editie van Voetbal International nog één keer terug op z’n loopbaan. “Andere tijden en hele mooie herinneringen.”

24 februari 2016 - 12:20
UsershyraDesktopajax_dataimages894adfdd0f00be8d42a0ae416c697cb2_normal
Na een afscheidsrondje volgt de onvermijdelijke terugblik van Johnny. © Por Shots

Het fotoalbum van ‘Lippie’ is een fraaie. Plaatjes van z’n jongste jeugd als Ajacied tot aan plotse afscheid van de club komt langs. Over z’n eerste invalbeurt in Ajax 1 zegt hij: “Mijn debuut en dan ook nog in De Klassieker tegen Feyenoord in De Kuip. Een snikhete zomerdag. Tijdens het duel brak een nop af bij een voetbalschoen van André Bergdølmo. Ik rende naar de kleedkamer om een nieuwe schoen voor hem te halen. Toen ik terugkwam, had Hatem Trabelsi net de rode kaart gekregen. Trainer Co Adriaanse riep dat ik snel moest warmlopen en invallen. Binnen dertig seconden had ik een gele kaart te pakken, omdat ik Pierre van Hooijdonk ondersteboven liep. We wonnen met 2-1.” 

Heitinga werd Ajaxheld maar was ook al vroeg supporter. Bij een foto van hem als mascotte met Ajax speler Marc Overmars: “Dit waren de helden die ik als jongetje vanaf de tribune zag spelen. In een staanvak met alle jeugdspelers van Ajax, Vak H. Ik zie dat ik mijn eigen kicksen aan heb. Tegenwoordig krijgen de jeugdspelers alles van de club, wij moesten in de beginperiode voor onze eigen spullen zorgen. Andere tijden en hele mooie herinneringen.”

Heitinga’s carrière bracht hem kriskras door Europa,  naar steden als Madrid, Londen en Liverpool. Toch heeft hij een voorkeur: “Amsterdam is de mooiste van allemaal. Nog steeds verplaats ik me het liefst met de fiets door de stad. In de bak voorop hebben onze twee kinderen inmiddels de plaats van de honden ingenomen. Je weet nooit of we in de toekomst nog eens naar het buitenland zullen verkassen, maar we zullen altijd naar Amsterdam terugkeren.” 

En als Heitinga dan toch trainer wordt, is er in zijn geliefde stad maar één club van niveau. “Deze zomer begin ik aan de cursus TC 1. Ik ga ervan uit dat ik het kan. Als voetballer was ik al veel bezig met de spelers om me heen. Nu moet blijken of ik het in mijn vingers heb en of ik het leuk vind. Ajax heeft een voorstel gedaan om me in elk geval tot 2018 aan de club te binden.”

Het artikel met plaatjes is betaald te zien via Blendle, of in de vandaag verschenen editie van Voetbal International.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >