Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Halfjaarcijfers: Ajax noteert winst van 2 miljoen euro

Dat is ook zo: het seizoen is halverwege en hetzelfde geldt voor het boekjaar. De halfjaarcijfers van Ajax zijn bekend en er is zonder Champions League een bescheiden netto winst geboekt. We noteren 2,0 miljoen euro in de plus. Over het gehele jaar gaat Ajax echter uit van verlies.

19 februari 2016 - 17:19
UsershyraDesktopajax_dataimagesbd4ef8090fead50c9d92aa0497a760df_normal
Ajax doet door de EL in veel opzichten een stapje terug. © Pro Shots

Dit is voor Ajax de eerste keer in vijf seizoenen tijd dat het winst moet zien te maken zonder duwtje in de rug vanuit de CL. Deelname aan het kampioenenbal – euhm, beter gezegd miljoenenbal – was altijd goed voor mooie cijfers. Dat moesten we nu nog maar afwachten. En nog steeds eigenlijk.

Ondanks een stevige daling van de omzet (van 64,9 naar 52,2 miljoen euro) lukte het om de eerste helft van het boekjaar met winst af te sluiten. Dit terwijl er van alles daalde: van recettes tot tv-inkomsten en de bij elkaar gevoetbalde premies. Inderdaad, puur omdat het niet lukte kwalificatie voor de CL af te dwingen.

Interessant is dat ook de opbrengst uit seizoenkaarten daalde. En wel met 900.000 euro. Er werden voor het huidige seizoen 3.555 seizoenkaarten minder verkocht, goed voor een totaal van 35.586 verkochte stoelen in de Arena. Gelet op het aantal lege plekken bij thuiswedstrijden valt te hopen dat deze daling zich niet voortzet...

Positief is dat de inkomsten uit bedrijfssponsoring zijn toegenomen. Er is 3,6 miljoen euro meer gestort, goed voor een totaal van 13,2 miljoen euro. Dit jaar prijkt Ziggo van begin tot eind op het shirt, terwijl ook ABN Amro een heel seizoen aan boord is en Jupiler en CST nieuwe contracten afsloten met de club.

Een paar andere interessante dingen nog: de spelerssalarissen zijn met 2,6 miljoen euro gestegen, de afschrijvingen ook. De post afschrijvingen bedraagt nu 7,2 miljoen euro, door het aantrekken van Nemanja Gudelj, Daley Sinkgraven en Arek Milik. Hier staat zo'n 7 miljoen euro aan inkomsten tegenover door het verkopen van Ricardo Kishna en Kolbeinn Sigthórsson.

We vergeten hier vast nog iets belangrijks, maar Ajax meldt per 31 december 2015 te beschikken over 74,4 miljoen euro aan liquide middelen. Het eigen vermogen groeide naar 111,4 miljoen euro. Dit betekent alleen dus niet dat dit getal in beeld springt zodra Ajax zijn saldo opvraagt. Onder eigen vermogen vallen immers ook andere zaken dan puur centjes. Denk qua getoonde saldo eerder aan het genoemde bedrag bij liquide middelen.

Aangezien Ajax de verwachting uitspreekt over het volledige boekjaar verlies te draaien – het tweede halfjaar is voor een voetbalclub sowieso duurder – zijn we benieuwd hoe de financiële huishouding er medio 2016 uitziet.

Klik hier om zelf allerlei interessante informatie uit te pluizen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >