Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax op jacht naar 50ste zege tegen AZ in bloedvorm

Het gat tussen nummer twee Ajax en nummer drie AZ is met achttien punten aanzienlijk. Toch noemt Frank de Boer het thuisduel met de Alkmaarders van zondag (aftrap: 16.45 uur) een heuse topper. Zeker gezien de bloedvorm waarin AZ verkeerd lijkt dat geen verkeerde veronderstelling.

27 februari 2016 - 13:17
UsershyraDesktopajax_dataimagesbcd2b3a8cbc1dc485eacba1c4a9ecb6a_normal
Milik is onder De Boer nog altijd niet zeker van zijn basisplaats. © Pro Shots

Trainer John van de Brom heeft de zaakjes goed voor elkaar in Alkmaar. In 2016 is de ploeg niet te stoppen. Uit zeven competitieduels pakten de Noord-Hollanders de volle pond. En onder aanvoering van spits Vincent Janssen wist AZ het net dit jaar al 22 keer te vinden. Ter vergelijking: Ajax kwam in 2016 niet verder dan de helft van de doelpunten van AZ.

“Ze hebben de schwung er goed in en het vertrouwen is groot,” ziet ook De Boer. “Alles klopt op dit moment. Met een beetje geluk is de puzzel goed gevallen voor AZ. Door het vertrek en blessures van een aantal spelers is het elftal nu in balans.”

Van de laatste negen uitduels met Ajax pakte AZ vijf keer minimaal een punt

Ajax – dat tegen AZ de 50ste competitiezege kan boeken - is dus gewaarschuwd. Historisch gezien was winst op AZ in eigen huis vaak een zekerheidje, maar de afgelopen jaren is die trend verandert. Van de laatste negen bezoeken aan Amsterdam hielden de Alkmaarders vijf keer minimaal een punt over. Vorig jaar verloor Ajax zelfs van AZ met 1-0.

Die wedstrijd betekende het debuut voor Kenny Tete en Daley Sinkgraven. Beide spelers zullen zondag ontbreken in de Amsterdam Arena. Tete is langdurig geblesseerd en ook Sinkgraven is niet op tijd fit voor het duel met AZ. Robert Muric zal hem, net als in de thuiswedstrijd tegen Excelsior, vervangen.

De kans is groot dat Muric de geblesseerde Sinkgraven vervangt

De Boer: “Sinkgraven doet nu alles met rechts. Ik heb ook tegen hem gezegd: richt je op de training van woensdag en zorg dat je dan hersteld bent. Muric traint zaterdag mee. Grote kans dat hij zondag van de partij is tegen AZ.” Inmiddels heeft De Boer zijn selectie bekend gemaakt en daar is inderdaad een plekje ingeruimd voor Muric.

Of Arek Milik in de basis start tegen AZ is nog de vraag. Ondanks zijn twee doelpunten tegen Excelsior is de Pool niet zeker van een basisplaats. “Ik kijk altijd naar hoe we het beste rendement kunnen halen. Soms is dat met Milik en soms zonder hem. Kijk, wij hebben geen elf goede spelers, maar vijftien of zestien.”

De Boer treft zondag zijn goede vriend John van den Brom. Hij ziet hem in de toekomst als een kandidaat voor Ajax. “Overal waar John heeft getraind, zie je de lijn van Ajax terug. Zijn teams proberen altijd vanuit een bepaalde gedachte te spelen. Die heeft vaak veel raakvlakken met Ajax.” 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >