Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax knokt zich met beloofde passie langs Feyenoord

Ajax beloofde met het hart te spelen tegen Feyenoord, en deed dat. In een spannende klassieker knokte de ploeg zich naar een 2-1-zege. Met de treffer van Bazoer als absoluut hoogtepunt.

07 februari 2016 - 13:34
UsershyraDesktopajax_dataimages080ab529aaf7bbf4b8cab22fddf68168_normal
Bazoer haalt uit, Vermeer is kansloos. 2-1! © Pro Shots

Er wordt vaak gezegd dat de klassieker een wedstrijd op zich is, maar door de magere (Ajax) tot zeer slechte (Feyenoord) resultaten tot nu toe in 2016, waren de belangen voor beide ploegen groter dan alleen winnen van de aartsrivaal. Simpel vertaald: in deze eerste speelronde waarin Ajax niet als koploper begon, mocht geen verdere averij worden opgelopen.

Donderdag was al een gesprek tussen een supportersafvaardiging en een deel van de spelersgroep om elkaar te motiveren, gisteren was het ouderwets druk bij de laatste training voor de klassieker. Voor het duel werd ook nog eens afscheid genomen van John Heitinga, wat ook voor een extra boost op de tribunes zorgde. Een ding was duidelijk: er moest gestreden worden, zowel op het veld als op de tribunes.

En dat gebeurde. Was de klassieker goed? Nee. Benutte Ajax de ruimte die het kreeg optimaal? Ook niet. Maar er werd tot de laatste seconde gestreden, met het hart gespeeld, zoals de spelers hadden beloofd. En de beloning was er met een zwaarbevochten, maar zeer belangrijke zege. Met twee heerlijke Amsterdamse treffers.

Na een redelijke beginfase moest Ajax wel twee teleurstellingen wegslikken. Riedewald kon na tien minuten spelen niet verder (enkelblessure), en werd vervangen door Viergever. Drie minuten later kwam Feyenoord op 0-1. Toornstra kreeg te veel ruimte en schoof de bal van net buiten het strafschopgebied binnen.

Ajax moest daarna wel, had ook verreweg het meeste balbezit, maar had (niet voor het eerst dit seizoen) moeite om echt tot kansen te komen. Uitgerekend uit een counter maakten de Amsterdammers gelijk. Younes ging de combinatie met Klaassen aan, kapte Toornsta op wilskracht op de achterlijn uit, liep langs Botteghin en schoof de bal in de verre hoek, via de paal, het doel in.

Aan een gelijkspel hadden beide ploegen niet, waardoor er na rust een open duel ontstond, waar de nodige opstootjes bij kwamen kijken. Er was strijd, maar het duel werd beslist door een technisch hoogstandje. Younes liep zich in eerste instantie vast, maar de bal kwam alsnog bij Bazoer terecht. De middenvelder, die steeds belangrijker wordt binnen het team, schoot met buitenkantje rechts de bal onhoudbaar in de hoek.

Feyenoord leek gebroken, helemaal nadat Blom Ajax een strafschop gaf. Klaassen werd onderuitgehaald door Vermeer. Gudelj schoot echter hopeloos over. Het bleef daardoor onnodig spannend, ondanks dat Feyenoord niet echt heel dicht bij het doel van Cillessen wist te komen. De Rotterdammers moesten echter wel de nodige ruimte weggeven, waar Ajax op zijn beurt te weinig mee deed.

Het bleef billenknijpen tot de laatste seconde, en dus was de ontlading groot na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Blom. Zowel op het veld als op de tribunes. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >