Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax herpakt zich na rust en wint verdiend van Groningen

Ajax heeft op basis van een goede tweede helft drie punten meegenomen uit Groningen. De Amsterdammers wonnen met 2-1 dankzij treffers van Anwar el Ghazi en Lasse Schöne (vanaf de stip).

14 februari 2016 - 13:34
UsershyraDesktopajax_dataimages496e66f91529c2f8ddf461ff9483f191_normal
Anwar el Ghazi laat even weten wie er dit seizoen al tien keer gescoord heeft. Pro Shots

In afwezigheid van een zieke Frank de Boer liet Hennie Spijkerman in de Euroborg dezelfde elf spelers beginnen die vorige week een zwaarbevochten zege op Feyenoord boekten. Anwar el Ghazi kreeg in de spits wederom de voorkeur boven Arek Milik en Lasse Schöne begon daardoor als rechtsbuiten. Joël Veltman begon opnieuw als rechtsback, omdat het centrale duo Mike van der Hoorn/ Nick Viergever mocht blijven staan.

Ajax was in de eerste helft duidelijk de onderliggende partij. Dat lag voor een groot deel aan het sterke spel van de thuisploeg, anderzijds zetten de Amsterdammers slecht druk en waren de meeste spelers steeds een paar stappen te laat. Davy Klaassen en Van der Hoorn kregen zo geel, beiden voor overtredingen op de goed spelende oud-Ajacied Hedwiges Maduro.

Dat de ploeg van Spijkerman de rust zonder tegentreffers haalde, mag gerust een wonder worden genoemd. De thuisploeg miste enkele goede kansen, terwijl Ajax zelf ook dichtbij was, met een kopbal van Klaassen die door Hans Hateboer van de lijn werd gehaald.

Initiatief

Ajax, dat zich geen misstap meer kon veroorloven in de titelrace, kwam veel beter uit de kleedkamer en pakte meteen het initiatief. Na het uitvallen van Maduro kwam Ajax steeds dichter bij het vijandelijke doel en was het wachten op een treffer. Die viel na een uur. Van der Hoorn pompte de bal opportunistisch het strafschopgebied in, vond het hoofd van Nemanja Gudelj en die bediende El Ghazi op maat bij de tweede paal. De Marokkaanse Nederlander kon simpel zijn tiende treffer van dit seizoen intikken, omdat de Groningers in defensief opzicht stonden te slapen.

Tien minuten later besliste Schöne de wedstrijd vanaf de strafschopstip. Dat deed hij na een fraaie actie van Amin Younes. De Duitser kapte Hateboer mooi uit en de verdediger nam het standbeen van de Ajacied mee. Scheidsrechter Liesveld wees resoluut naar de stip. Na de misser van Gudelj vorige week faalde Schöne ditmaal niet. Hij stuurde Sergio Padt met een bekeken schuiver naar de verkeerde hoek.   

Door een tweede gele kaart voor Van der Hoorn kon de verdediger vroegtijdig gaan douchen. Ajax schakelde over naar een 4-4-1-systeem. Ricardo van Rhijn kwam voor El Ghazi en Veltman nam de plek van Van der Hoorn over.

Ajax kwam onder druk te staan, maar wankelde niet. In de slotfase miste Riechedly Bazoer in de counter nog een opgelegde kans op 0-3 en werd het kort spannend door een schitterende vrije trap van Danny Hoesen, alvorens Liesveld na 94 minuten een einde maakte aan het boeiende voetbalgevecht.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >