Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Cultuur

Al jaren heeft Frank de Boer een broer die zo bij De Toppers kan, qua styling, maar toch had hij een paar weekjes Italië nodig om ook overstag te gaan. Hij heeft nu in ieder geval ook zo’n kapsel. Bijzonder wat een andere cultuur met je kan doen.

18 december 2016 - 20:40
UsershyraDesktopajax_dataimagesf335054847ebaa1ee8b415e3260c7147_normal
Een stukje clubgechiedenis kwam afscheid nemen. © Pro Shots

Het was leuk om de regisseur van de derde ster in de rust weer te zien. Eerlijk gezegd mis ik hem geen seconde, maar tijdens zijn toespraakje kreeg ik toch een brok in mijn keel. Daar stond een stukje recente clubgeschiedenis. Zeer succesvol nog wel.

En dat met een uitvak vol Eindhovenaren. Goed geregisseerd. Hoeveel beter die doorgaans ook zijn dan wij, hun minderwaardigheidscomplex zal nooit over onze arrogantie heen kunnen fluiten en brullen. Prima bedacht dus, in juist deze rust. Naast Frank lieten ook Overmars en Van der Sar in Daltonbroersrangorde zien wie hier gevoelsmatig voor altijd de beste zullen zijn, op de middenstip.

Ook de andere hoofdrolspeler van die 15 mei nam definitief afscheid van ons. Een stuk wranger. Siem de Jong leek de eerste grote kans bij zijn invalbeurt nog expres voor zijn oude werkgever te verprutsen, maar na die prima assist kon hij het toch niet laten de gellijkmaker er toch echt in te schieten. Wat moet hij anders? Het is zijn werk. Nostalgische romantiek is voorbehouden aan supporters.

Het is zijn werk. Nostalgische romantiek is voorbehouden aan supporters.

Toen ik het stadion binnenkwam en de aankondiging zag van een sfeerdoek bij de North Up Alliance, verwachtten ik en mijn seizoenkaartmaat nog iets voor Siem. “Die goeie ouwe tijd,” viel er te lezen. Valse hoop natuurlijk. Er zou een verder prachtig doek met De Meer en het oude logo boven deze tekst komen. Niets dan hulde. Goede sfeeractie.

Het zegt vooral iets over ons dat wij een eerbetoon voor een overloper verwachtten. Geen Ajacied zal ooit die ene wedstrijd tegen Twente en de rol van Siem vergeten. Maar het leven gaat door. Zo logisch als dezelfde kapsels, zo vanzelfsprekend zijn twee broers bij één club. Niet ieder jongensboek heeft dezelfde doelgroep.

Ajax haalt nu weer geen drie punten tegen PSV. Geen Nederlandse club waar dat in Amsterdam zo weinig tegen lukt. Het mooie is wel dat het altijd als een groot verlies blijft voelen. Een punt pakken bestaat ook niet tegen de grootste sportieve rivaal.

Er moet altijd gewonnen worden, ook tegen Eindhovenaren. Vooral tegen Eindhovenaren. Noem het een kwestie van cultuur.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >