Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Nou ja... Nemanja?!

Best heel blij was ik, in mei 2015. Ajax had Nemanja Gudelj overgenomen van AZ. Dynamische middenvelder, winnaar, best wat scorend vermogen, fysiek beresterk. Anderhalf jaar verder ben ik vooral in de war door zijn strapatsen.

13 december 2016 - 14:50
UsershyraDesktopajax_dataimages0052f01a98e69bcf47e64740506bed82_normal
Wij zijn Gudelj een beetje kwijt, eerlijk gezegd. © Pro Shots

Frank de Boer bevestigde die zomer mijn naïeve positivisme: “In bepaalde wedstrijden heb je spelers nodig die niet alleen op techniek het verschil kunnen maken, maar ook fysiek en qua uitstraling. Hij laat niets aan het toeval over. Zowel binnen als buiten het veld. Hij is echt een voorbeeldprof.”

Tot zover alles fris en fruitig, denk je dan. Een jaartje later, in april 2016, schreven wij van Ajax Life na een duchtige analyse: “Op basis van deze statistieken blijkt dat Gudelj op vrijwel alle vlakken goed scoort. Daarom durven we wel te zeggen dat de aankoop zeer belangrijk is voor dit team. Of Gudelj ook echt onmisbaar is, zal pas blijken als hij een keer niet kan spelen. Maar laten we hopen dat het niet zover komt.”

Toch kwam het zover. Peter Bosz kwam, zag het allemaal aan en maakte andere keuzes op het middenveld. En Ajax voetbalde steeds beter. Gudelj deed het met invalbeurtjes en werd steeds norser. Iedere Ajacied weet wat er toen gebeurde: hij kon het niet meer opbrengen op de bank te zitten. Gevolg: trainen bij Jong Ajax en waarschijnlijk een transfer in de winterstop.

Gudelj liet het in zijn gezicht ontploffen. Zijn begeleiding keek toe en vond het prima. Bizar.

Hoe kun je jezelf zo snel onmogelijk maken? Dat raadsel blijft voor altijd hangen rond de middenvelder van Servische komaf. Hij had alle opties nog tot zijn beschikking: braaf op de bank zitten en af en toe invallen tot de winterstop, en dan aandringen op een vertrek. Echt het maximale uit zijn carrière Ajax proberen te halen…

Gudelj liet het in zijn gezicht ontploffen. Zijn begeleiding keek toe en vond het prima. Bizar. En dan, als je het totaal niet verwacht, verschijnt Gudelj bij AT5. Op de vraag of hij iets heeft meegekregen van de boze supporters na zijn 'besluit' zegt hij: “Bij geen enkele club zal je alle fans achter je krijgen. Ik denk dat de meerderheid mij steunt en graag terugziet bij Ajax 1.”

Wij hebben een poll. “Wil jij Gudelj terug?” is de vraag. Still counting, maar de tussenstand zegt dat 13 procent van de supporters dat wil. Dertien. Geen echte meerderheid.

Het is nu Gudelj die bij AT5 ongekend naïef, veel te positief en een beetje in de war oogt. Hij zegt het goed te hebben bij Jong Ajax. De groep is goed. De trainingen zijn goed. “Ik kan mijn energie kwijt.”

Dat kon ook bij Ajax 1. Waarom dan zo ongelooflijk dom gedaan, in hemelsnaam?

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >