Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kritische Bergkamp: 'Moeten weer durven brutaal te zijn'

Heel vaak treedt Dennis Bergkamp niet op de voorgrond. Hij werkt liever in de luwte. Het voetbalmagazine Santos wist hem toch te strikken voor een groot interview, vooral over zijn liefde voor het spel. En dan komt natuurlijk ook het continuele rondspelen van afgelopen jaren bij Ajax aan bod. "Ik wil origineel zijn."

16 november 2016 - 10:33
UsershyraDesktopajax_dataimages3058133c0bf0ff477450bb0ff778c645_normal
De liefhebber Bergkamp praat openhartig in Santos. © Pro Shots

Bergkamp maakt onderdeel uit van het technisch hart van Ajax, vormt de brug tussen De Toekomst en Ajax 1, en was afgelopen jaren assistent van Frank de Boer.

Wat blijkt: hij zat net zo onrustig op zijn stoel als het gros van de supporters, vanwege het tergende rondspelen. “Het leek soms positiespel om het positiespel, met als streven een zo hoog mogelijk percentage balbezit,” vertelt Bergkamp in Santos. “Ik heb daar niet zoveel mee, het is voetbal zonder werkelijk einddoel.”

Het is toch opmerkelijk. In tegenstelling tot de klagende fans had Bergkamp nog invloed in de kleedkamer. Het verzette zich ook tegen het rondspelen, lezen we. Met kreten als: zoek het avontuur. Durf te voetballen, durf risico’s te nemen, verschans je niet in afwachtend voetbal. Het was blijkbaar tevergeefs.

De zelf ooit o zo sierlijke voetballer zag de angst niet alleen bij Ajax, maar ziet het in het hele Nederlandse voetbal terug. “Ik wil origineel zijn,” stelt hij. “Ik wil dat wij, Ajax en het Nederlandse voetbal, origineel zijn. Dat hoort bij ons, al eeuwenlang. Het gaat terug naar de middeleeuwen. Onze meesters in de schilderkunst waren origineel. Ze kopieerden niet.”

“In ons voetbal moeten we weer brutaal durven zijn en als het nodig is, moeten we overal op het veld één op één durven spelen. Dan kun je op je bek gaan ja, en goed ook, maar daar word je hard en beter van. Laat je niet afschrikken, ga ermee door, denk en doe aanvallend. We moeten terug naar voren, in de geest van Johan Cruijff, onze grootste avonturier. Cruijff is het beste wat het Nederlandse voetbal heeft voortgebracht en hij heeft nooit iemand gekopieerd.”

Het gehele interview met Bergkamp valt te lezen in het derde nummer van Santos. Het tijdschrift kun je hier bestellen.

 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >