Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Viergever: geen sexy verdediger, wel betrouwbaar

Als Nick Viergever afgelopen zomer was vertrokken, hadden we waarschijnlijk onze schouders opgehaald. En ook in de seizoengidsen ontbrak zijn naam bij de ideale basiself. Fast forward naar november en Viergever blijkt een onbetwiste kracht.

29 november 2016 - 17:16
UsershyraDesktopajax_dataimages2388eddecef8d12781b1dc0bdfbff311_normal
Wie had gedacht dat we voor Viergever op de banken zouden staan? © Pro Shots

Er is sinds de komst van Peter Bosz een heleboel veranderd bij Ajax, maar Viergever is nog steeds een van de centrale verdedigers. Hij kreeg begin dit kalenderjaar een kans wegens blessures en schorsing en staat er nog steeds in. Het is zelfs niet de vraag of-ie volgende week weer speelt.

Heerenveen-uit was misschien wel de beste wedstrijd die Viergever tot dusver speelde in het shirt van Ajax. Hij verdiende de titel Ajacied van de Wedstrijd, maar toen moest Donny van de Beek zo nodig een steekpass geven. De bloemen zijn voor de invaller. Het zegt veel over Viergever: verdien je een eretitel, kijken de mensen weer langs je heen.

Als vanzelf doemt dan de vraag op: op basis van welke kwaliteiten is Viergever die basisspeler geworden? We weten dat hij altijd hard is in duels en nooit zijn poot terugtrekt, maar dat kan nooit het volledige antwoord zijn. Toch vinden we het best moeilijk om deze vraag te beantwoorden.

We legden ons oor te luister bij Peter Bosz. “Ik doe nooit zo aan bespiegelingen vooraf met ideale elftallen. Ik ga trainen en kijken wat ik zie, Nick heeft het goed gedaan. Hij heeft het ook helemaal zelf gedaan. Zijn sterke punten? Dat zijn er een heleboel, maar die ga ik niet van iedere speler opnoemen.”

“Het heeft met het volledige elftal te maken. Het gaat op een gegeven moment draaien en dat heeft te maken met een afstemming. De afstemming tussen Viergever en Sánchez is uitstekend. Neem van mij aan dat Nick prima kwaliteiten heeft en op basis van zijn toevoeging stel ik hem op.”

Daar worden we nog niet veel wijzer van, behalve dan dat Bosz tevreden is over het duo Sánchez-Viergever. De naam van de Colombiaan is genoemd: Davinson Sánchez. Hij was eerder al eens onderworpen aan ons vergrootglas. Die analyse kun je hier lezen.

Wij dachten: het kan aardig zijn om de cijfers van Viergever met Sánchez te vergelijken. Dat is ook aardig, maar de mannen van Opta Sports hebben een waarschuwing. Bij een verdediger betekent veel bepaalde acties niet direct dat speler X of Y beter is. Een speler van een degradatiekandidaat voert meer tackles uit dan een Ajacied. En is tackelen een gevolg van slecht positioneren…? Veel interpretaties dus.

  Sánchez Viergever
Duels 8,6 7,2
Gewonnen duels 5,2 3,8
Luchtduels* 3,4 4,9
Gewonnen luchtduels 2,2 2,8
Tackles 2,1 0,5
Gewonnen tackles 1,5 0,4
Geblokkeerde schoten 0,2 0,4
Uitverdedigende acties** 7,3 4,6
Overtredingen 1 0,8

Tabel 1: Overzicht van acties Sánchez en Viergever in de eredivisie, per negentig minuten.
* Luchtduels zijn ook onderdeel van duels
** Een defensieve actie waarbij de bal richting vijandelijke helft wordt getrapt, zonder duidelijke ontvanger  

Toch hebben we ons best gedaan om interessante zaken op te sporen. Vandaar tabel 1, direct boven deze alinea. We hebben statistieken van Sánchez en Viergever naast elkaar gezet, waarbij de aantallen zijn omgerekend naar het gemiddelde per negentig minuten.

Wat zien we? Sánchez en Viergever lijken een soort taakverdeling te hebben. Sánchez vecht meer duels uit, Viergever komt vaker los van de grond om een luchtduel aan te gaan. Daarnaast heeft Sánchez meer tackles, overtredingen en uitverdedigende acties dan Viergever.

Zoals opgemerkt: we moeten voorzichtig zijn! Maar wat je wel kunt zeggen, is dit: het illustreert het fysieke, meer betrokken spel van Sánchez ten opzichte van Viergever. Viergever zet minder tackles in en blokkeert juist weer vaker schoten. Is dit een teken van betere positionering? Zou kunnen.

  Sánchez Viergever
Duels 60% 53%
Luchtduels 64% 57%
Tackles 73% 67%

Tabel 2: een overzicht van succespercentages bij verdedigende acties van Sánchez en Viergever.

Het staat wel buiten kijf dat Sánchez in zijn acties succesvoller is dan Viergever. Het bewijs hiervoor staat in Tabel 2, waarbij we kijken naar percentages. Bij de drie uitgelichte acties zien we telkens een verschil van minstens 6 procent in het voordeel van de Colombiaan.

Afbeelding 1 en 2: Touchmaps van Viergever en Sánchez op basis van Heerenveen-uit.

Het is ook leuk om naar de touchmaps van Viergever (op desktop links, mobiel boven) en Sánchez (rechts/onder) te kijken. Je ziet op de kaartjes alle plekken waarop de betreffende speler aan de bal was, tijdens het uitduel met Heerenveen. Het vertekent ietsjes omdat Viergever nog een paar minuten linksback stond, maar dat vergroot het verschil slechts uit.

Je ziet dat Viergever meer aanvallende intenties heeft dan Sánchez. Hij staat wel vaker dieper gepositioneerd dan de Colombiaan en moet ervoor zorgen dat het middenveld wordt bereikt, al dan niet via tussenstation Daley Sinkgraven. Je ziet bijvoorbeeld ook – scroll in dit artikel naar de grote passmap van meerdere wedstrijden – dat er vanuit Viergever wel pijlen naar de buitenspeler gaan, maar vanaf Sánchez niet.

Dat is niet bedoeld als compliment, laat staan kritiek, het is vooral een teken van de huidige afstemming binnen het elftal van Ajax. En die afstemming werkt prima, want wie had gedacht dat we op de banken zouden staan voor Viergever?

Nou, een van onze redacteuren voorspelde het al eens. In dit blogje.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >