Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Duel der rechtsbacks: Tete versus Veltman

Mitchell Dijks is blij met concurrentie. Hij vertelde eerder deze week dat zijn ogen zijn geopend. Zou Kenny Tete ook blij zijn met rivaliteit? Hij speelde al ruim twee maanden geen competitieduel meer. Is het terecht dat Joël Veltman de voorkeur krijgt? Analyse!

03 november 2016 - 16:17
UsershyraDesktopajax_dataimages043b606670d322cd7c03576cc2a6438f_normal
Opvallend: Veltman blijkt nog vaker slidings uit te voeren dan Tete. © Pro Shots

Voor iedere wedstrijd delen wij van Ajax Life via verschillende kanalen de opstelling van Ajax. De basiself van Peter Bosz staat de laatste tijd zo goed als vast, maar toch zorgt het bekendmaken van de elf namen altijd voor de nodige discussie.

Een van de meest gemaakte opmerkingen luidt als volgt: wanneer wordt die Veltman nou eens op de bank gezet? We hebben Tete toch! De 21-jarige Tete maakte vorig seizoen indruk met een spectaculaire manier van verdedigen, maar raakte na een blessure zijn plek kwijt aan Veltman (24 lentes) en kon die nog niet terugveroveren.

Het spektakel van Tete versus de degelijkheid van Veltman, zoiets zal het wel zijn. Als je 139 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax speelt, moet je iets kunnen, zou je denken. Toch is de kritiek op Veltman hevig. En aanhoudend.

Wij vroegen de mannen van Opta Sports of statistieken voor meer duidelijkheid kunnen zorgen. We vergelijken in onderstaande tabellen de Tete van seizoen 2015/2016 met de optredens van Veltman van dit seizoen. Hij kwam op 20 augustus rechtsback te staan. Alle cijfers zijn berekend per negentig minuten, puur om een duidelijker beeld te schetsen.

Speler Duels Voorzetten open spel Succesvol Percentage
Tete (15/16) 21 1,69 0,28 17%
Veltman (16/17) 9 2,0 0,22 11%

Tabel 1: De voorzetten die Tete en Veltman geven op basis van negentig minuten.

Laten we eens beginnen met het aanvallende aspect van rechtsback zijn: voorzetten geven. De rechtsachter van Ajax wordt immers niet alleen beoordeeld op verdedigen, maar ook zeker op aanvallen. Al is het toevallig van beide spelers niet hun sterkste punt, aangezien het geen assists regent.

Zoals uit Tabel 1 blijkt, geeft Veltman meer voorzetten dan Tete. Alleen komen er minder voorzetten aan. Veltman probeert het dus wel, maar het blijkt wennen. Met meer voorzetten, maar met een slechter percentage kun je ook moeilijk spreken van een vertekend beeld. Tete creëert ook in algemene zin meer kansen voor ploeggenoten. Oordeel desondanks niet te snel.

Speler Goeie dribbels Kansen Overtredingen Intercepties
Tete (15/16) 0,85 0,56 1,58 3,61
Veltman (16/17) 1,0 0,33 2,11 3,78

Tabel 2: Hoe actief zijn Tete en Veltman gemiddeld per negentig minuten?

Want er valt ook iets op: Veltman wordt vaker in het spel betrokken dan Tete. Hij noteert meer succesvolle dribbels, overtredingen en onderscheppingen. Die onderscheppingen zijn wel een dingetje, het is een van de sterke punten van Veltman. Niet geheel onbelangrijk als je er ook staat om doelpunten te voorkomen.

Tete staat te boek als een vechter, eentje die bovendien niet snel opgeeft. Je zou denken dat duelkracht zijn grote pluspunt is, maar… Veltman scoort beter op deze onderdelen. Veltman gaat vaker duels aan, wint er ook meer en heeft als vanzelf een hoger succespercentage.

Speler Duels Waarvan gewonnen Percentage
Tete (15/16) 10,55 6,21 59%
Veltman (16/17) 14,11 8,89 63%

Tabel 3: De duelkracht van Tete tegenover Veltman, ook per negentig minuten.

Dan de tackles, die Tete het meeste applaus van iedereen opleveren. Daar komt helemaal iets opvallends naar voren. Je zou verwachten dat Tete de meeste slidings maakt, maar dit blijkt dus niet te kloppen. Veltman maakt meer tackles en wint per wedstrijd ook meer tackles, al ligt het percentage succesvolle tackles van de wisselspeler wel weer ietsjes hoger.

Speler Tackles Gewonnen tackles Percentage
Tete (15/16) 3,5 2,71 77%
Veltman (16/17) 4,11 3,0 73%

Tabel 4: Opvallend genoeg voert Veltman per 90 minuten meer tackles uit dan Tete.

Voor de volledigheid hebben we hieronder een touchmapje van Veltman tijdens Ajax - Excelsior in de aanbieding. Je kunt op dit plaatje zien waar Veltman aan de bal was. Als je kijkt naar waar Veltman allemaal opduikt, mag je hem – ook al is hij gevormd als centrale verdediger – omschrijven als een geroutineerde rechtsback van Ajax.

Geven de statistieken antwoord op alle vragen? Nee. Is echter de roep om Veltman op de bank te zetten terecht? Ook niet. Zeker niet als Tete zo teleurstellend speelt als begin dit seizoen, want dat vormde toch echt de aanleiding om hem zijn positie te ontnemen.

Afbeelding 1: Touchmap van Veltman tijdens de wedstrijd Ajax - Excelsior.

Wij vermoeden dat de algemene ontevredenheid over Veltman voortkomt uit het feit dat hij de ploeg niet draagt. Hij behoort tot de meer ervaren Ajaxspelers en staat al zo’n vijf jaar in het eerste elftal. De meest lovende kritieken kreeg hij direct na het opvolgen van Toby Alderweireld, die naar Atletico Madrid was vertrokken. Later volgde het Veltmannetje en nam de kritiek toe.

Van aankoop Davinson Sánchez verwacht je nu al precies zo’n transfer als Alderweireld, misschien zelfs wel naar FC Barcelona. Dit terwijl de vraag blijft of Veltman straks een overgang bij elkaar voetbalt naar een topclub.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >