Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax wint nipt en overwintert in Europa

Ajax heeft zich met een nipte 3-2-zege op Celta de Vigo verzekerd van overwintering in de Europa League.

03 november 2016 - 22:00
UsershyraDesktopajax_dataimagesbcf77f59be772b4c7af281805aee130e_normal
Kasper Dolberg was een plaag voor de Celta-defensie. ©Pro Shots

Peter Bosz wist dat zijn ploeg bij een zege op de Spanjaarden zeker zou zijn van Europese overwintering. De trainer had zijn elftal op twee posities aangepast ten opzichte van Excelsior-thuis. Jairo Riedewald speelde links in het centrum en verving de geblesseerde Nick Viergever. Op de linksbackpositie kreeg de van een voet- en hamstringblessure herstelde Daley Sinkgraven weer de voorkeur boven Mitchell Dijks.

Ajax begon stroef aan het duel, maar greep na het eerste kwartier wel het initiatief. Hakim Ziyech was dicht bij de openingstreffer, maar zijn vrije trap stuitte op de vuisten van doelman Blanco. Daarna schoot hij na een fraaie steekpass van Sinkgraven net naast de verkeerde kant van de paal.

De meest gevaarlijke Ajacied was echter Kasper Dolberg. De spits vormde als sterk aanspeelpunt een voortdurende plaag voor de Celta-verdediging. Hij sleurde en verraste daarnaast met individuele hoogstandjes. De Deen dwong de Spaanse doelman met een stuitschot tot een uiterste krachtinspanning in de bovenhoek en kopte niet veel later uit een corner bijna raak via zijn achterhoofd. Opnieuw bleek Blanco echter een sta-in-de-weg.

Vlak voor rust bekroonde de Deen zijn uitstekende spel met de verdiende openingstreffer. Opnieuw was hij zijn opponent te slim af. Bertrand Traoré speelde Dolberg aan om een combinatie op te zetten, maar de spits had iets anders in gedachten en tikte de bal uit de draai met een subtiel tikje langs mandekker Sergi Gómez, waarna hij onberispelijk hard en zuiver langs de ditmaal kansloze Blanco raak schoot.  

Na de thee begon Ajax afwachtend en lag het initiatief bij de Spanjaarden. Dit leverde welgeteld een hachelijk moment op, waarbij Andre Onana en Jairo Riedewald ontsnapten toen een voorzet vanaf links alles en iedereen passeerde. Het had zomaar de gelijkmaker kunnen betekenen.

Ajax leek de wedstrijd twintig minuten voor tijd te beslissen via twee snelle treffers. Eerst mocht Ziyech van dichtbij intikken na een fraaie individuele actie van Traoré, die verder vrij matig speelde. Amper drie minuten later bekroonde Amin Younes zijn eerste geslaagde actie van de avond eveneens met een bekeken schuiver in de verre hoek.

Guidetti

Het publiek vermaakte zich ondertussen met John Guidetti die ruim een half uur warmliep aan de zijlijn. De oud-Feyenoorder, die zelf ook wel openstond voor wat interactie met de fans, gaf tien minuten voor tijd als trefzekere invaller echter wel het startsein voor een Spaans slotoffensief.

Toen een andere invaller, Iago Aspas, vervolgens met een bekeken schuiver ook nog de 3-2 op de borden zette, werd het wel even wat stiller in de Arena. Onana verrichte vervolgens de redding van de wedstrijd op een inzet van Bongonda die was ontsnapt aan Joël Veltman.

In de hectische slotfase ontstond nog een opstootje, omdat de Spanjaarden het tijdrekken van Davy Klaassen niet konden waarderen. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Ajax zich in februari mag opmaken voor een Europees vervolg.

De eerstvolgende groepswedstrijd is thuis tegen Panathinaikos op donderdag 24 november (aftrap 19.00 uur). De Grieken verloren thuis van Standard Luik (0-3). Daley Sinkgraven zal de wedstrijd overigens moeten missen. Hij pakte tegen Celta zijn derde gele kaart.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >