Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De generaal Michels en de soldaat Sánchez

Davinson Sánchez is hard op weg een populaire defensieve rots in de branding te worden. De gepassioneerde Colombiaanse killer straalt steeds meer rust en vertrouwen uit.

12 oktober 2016 - 13:35
UsershyraDesktopajax_dataimages8539379b964bba6825f6ec70a847d1e9_normal
Soldaat Sánchez praat, vanuit de boekenkast gadegeslagen door Generaal Michels ©Pro Shots

De eerstvolgende Ajax Life-krant verschijnt op vrijdag 14 oktober. Daarin staat ondermeer een dubbelinterview met Mateo Cassierra en Davinson Sánchez. Met name laatstgenoemde heeft zich razendsnel aangepast aan het door Peter Bosz gewenste niveau.

Het interview vond twee weken geleden plaats in de bibliotheek van het studiegebouw op De Toekomst. We zaten aan een lange houten leestafel. De tolk, de fotograaf, beide Ajacieden en ik. Aan het andere eind zaten voor mij twee onbekende jeugdspelers voorovergebogen in hun studieboek.

Omdat iedere korte vraag van de tolk steevast werd beantwoord met een zeer uitgebreid antwoord – dat daarna ook nog vertaald diende te worden – had ik extra tijd om deze gretige en ambitieuze Ajacieden eens goed te bestuderen.

Zodra Sánchez niet aan het woord was, zat hij voorovergebogen te bladeren in een meegenomen editie van Ajax Life. Eenmaal op de praatstoel maakte hij, net als met zijn voeten, indruk. De verdediger sprak strijdvaardig over de vereiste vechtersmentaliteit, over zijn absolute wil om te winnen, jeugdidolen en toekomstdromen. Dat deed hij in korte, krachtige en overtuigende zinnen.

De verdediger sprak strijdvaardig over de vereiste vechtersmentaliteit

Tijdens een vraag van de tolk viel mijn oog op de imposante boekenkast achter hem. Daar stonden veel voetbalboeken. Veel gingen er over Ajax, maar lang niet allemaal. Of ze door de huidige jeugd gelezen worden weet ik niet, maar de gedachte dat de toekomst van Ajax zich kan onderdompelen in het rijke clubverleden stemde me tot tevredenheid. Zo kweek je trots en bewustwording.

Toen ik het rijtje boeken afliep, merkte ik dat er schuin achter Sánchez werd meegeluisterd. De man in kwestie keek er uiterst ernstig bij, maar zal ongetwijfeld instemmend hebben geknikt toen hij de verdediger over zijn winnaarsmentaliteit hoorde praten.

Oorlog

Die ernstig blik in de rug van de Colombiaan is van wijlen Rinus Michels. De man die topvoetbal in 1970 met oorlog vergeleek en daaraan toevoegde dat wie te netjes blijft, zal verliezen. Een les die de leergierige Sánchez al leerde bij zijn vorige werkgever, Atletico Nacional in Medellín.

Sterker, de verdediger was juist aan het vertellen dat hij in de Nederland wat meer op zijn tellen moet passen, omdat er in de eredivisie sneller wordt gefloten dan in de Colombiaanse Primera A.

Sánchez had waarschijnlijk geen enkel idee wie hem vanuit de boekenkast gadesloeg, maar neem van mij aan dat ze het samen goed hadden kunnen vinden. De Generaal Michels en De Soldaat Sánchez.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >