Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax lijkt succesvol met lobby terugdraaien belastingregeling

Ajax en PSV zijn de laatste jaren druk bezig geweest met lobbyen tegen de goudenhanddrukbelasting. Zoals het nu lijkt met succes. Regeringspartijen VVD en PvdA zouden het met de clubs eens zijn. Dat kan Ajax, PSV en andere eredivisieclubs veel geld schelen. Maar ho, wacht eens even, de goudenhanddrukbelasting... Wat is dat nou weer? We proberen het uit te leggen.

13 oktober 2016 - 12:08
UsershyraDesktopajax_dataimages763ab58c2c3dd00a63376d0730cd231c_normal
Slop is nog voorzichtig, maar hij heeft waarschijnlijk reden tot lachen. © Pro Shots

Toenmalig minister van financiën Wouter Bos voerde de belastingregeling in 2008 in om te voorkomen dat slecht presterende mensen in het bedrijfsleven met een heel hoge gouden handdruk konden vertrekken. Maar het bijeffect van die regeling is dat betaald voetbalclubs voor juist goed presterende spelers veel belasting moeten aftikken.

Clubs proberen spelers langer aan zich te binden door in de contracten af te spreken dat ze bij een grote transfer een bonus krijgen. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar als een speler daardoor een contract wil tekenen dat langer loopt, kan het weer interessant zijn voor de club. Daley Blind kreeg bijvoorbeeld bij Ajax zo’n bonus toen hij zijn transfer maakte naar Manchester United.

Nu komt het probleem. Door de goudenhanddrukbelasting moet over zulke bonussen veel belasting worden betaald. Toon Gebrands, algemeen directeur van PSV, zegt in De Telegraaf dat het zou gaan om 127 procent belasting. Ook 127 procent (meer dan 100 procent?) belasting klinkt een beetje raar.

Grofweg komt het er op neer dat clubs 75 procent belasting moeten betalen over de bonus. Over het bedrag dat dan over blijft, betaalt de speler dan weer inkomstenbelasting. Voor het gemak gaan we ervanuit dat het voor de speler 52 procent is.

Wat het percentage ook precies is, de clubs vinden het onredelijk omdat de regeling niet is bedoeld voor mensen die juist goed presteren. Daar lijken PvdA en VVD het nu dus mee eens. “Wij vinden de goudenhanddrukbelasting zeer onredelijk. Het is een straf voor goed presteren,” zegt Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax.

“Bovenop de belasting die iedereen betaalt, moet er namelijk extra betaald worden als een speler zodanig goed heeft gepresteerd dat hij een mooie transfer maakt," vervolgt Slop. “Dit speelt al sinds 2008, toen was het percentage weliswaar lager (30) dan nu (75), maar het kost ons al die jaren vele miljoenen.”

De regeling lijkt nu te worden aangepast, maar Slop wil het eerst zien voordat hij het gelooft. “Ik ben terughoudend, want wij zijn al vanaf de invoering aan het lobbyen om dit ongedaan te krijgen. Ik ben in elk geval blij met de bewegingen die nu gaande zijn. Volgens mij ziet politiek Den Haag nu ook in dat het bij ons in het betaalde voetbal effecten heeft waar die belasting helemaal niet voor bedoeld is.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >