Slecht Ajax verliest twee punten en koppositie in Kerkrade

31 januari 2016 - 13:22

There was an error loading the image

De opdracht van De Boer na de 0-0 van dinsdag tegen Heracles is simpel: opportunistischer spelen. De bal moet sneller in de zestien van de tegenstander worden gegooid. Dat gebeurt dan ook. Met name Van Rhijn, die bij afwezigheid van Tete de voorkeur krijgt boven Van der Hoorn, slingert de bal vaak van rechts voor het doel.

Echt gevaar levert dat in de beginfase niet op. Sterker nog Ajax speelt heel slordig en Roda is de baas op het middenveld. Halverwege de eerste helft gaat Ajax wat meer ten aanval. Echte kansen levert dat nog niet op, maar in de 27ste minuut krijgt Ajax uit een afgeslagen aanval wel een corner. Die wordt door Gudelj bij de eerste paal op het hoofd van Milik gelegd: 0-1!

Het doelpunt van Milik breekt de wedstrijd open. In de zeven minuten erna wordt er nog twee keer gescoord. Vlak na de 0-1 mag El Ghazi door het centrum van de verdediging wandelen en hij schuift de bal beheerst in de verre hoek.

Maar in het vervolg helpt Ajax de Limburgers weer in de wedstrijd. Oud-Ajacied Poepon maakt uit een voorzet dichtbij de anschlusstor. Dat Ajax met een 2-1-voorsprong gaat rusten, is een klein wonder. Het is dat Sinkgraven na een corner scherp is en de bal van de lijn haalt.

In het tweede bedrijf is de controle weer voor Ajax. Dat wil zeggen: Ajax heeft langdurig balbezit, maar het gaat telkens mis met de eindpass. Daar verandert ook weinig aan na het inbrengen van Klaassen – zijn eerste minuten van 2016 – en Fischer, Sinkgraven en Younes gaan naar de kant.

Na ruim zeventig minuten is de grootste kans zelfs voor de Koempels, gelukkig komt Van Hyfte net te laat inglijden op een voortzet. Dat is wel het startsein voor een slotoffensief van Roda ook ingegeven door slordig spel van Ajax.

De verdediging van Ajax piept en kraakt, maar Roda profiteert lange tijd niet. Tot de blessuretijd... Ngombe duikt vrij op voor Cillessen en schiet binnen. Zo is Ajax de koppositie kwijt. Maar erger nog is dat het weer veel te weinig heeft gecreëerd. In aanloop naar de klassieker van volgende week zondag is er dus nog veel werk aan de winkel.