Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Pilot gemeente Kerkrade mislukt direct bij bezoek Ajacieden

De gemeente Kerkrade doet sinds 1 januari mee aan een pilot. Minder politie-inzet, meer vrijheid voor voetbalfans. Van die dingen, je kent het wel. Er lijkt alleen sprake van een valse start. Het lukt de gemeente niet om in aanloop naar Roda JC - Ajax een beetje mee te denken met de uitfans.

07 januari 2016 - 14:11
UsershyraDesktopajax_dataimages0ecac59319b68a4293546ddb3dab7403_normal
Het ziet er zo leuk uit, maar voordat je in Kerkrade bent... © Pro Shots

De Supportersvereniging Ajax kreeg tijdens het vooroverleg te horen dat Ajacieden niet met de auto kunnen doorrijden naar het Parkstad Limburg Stadion, maar naar Born moeten komen om daar in de bus te stappen. Er is nu namelijk een Albert Heijn bij het stadion gevestigd.

Het gekke is: die Albert Heijn is gesloten op de wedstrijddag en er ligt een parkeerterrein voor de deur. Het gaat om een Albert Heijn XL en dus ook een parkeerterrein XL. Desondanks schijnt het op dit parkeerterrein XL niet mogelijk te zijn om zo'n 300 auto's plus een stuk of vijf, zes bussen kwijt te kunnen.

Er staan lantaarnpalen op het parkeerterrein, net als verkeerspalen, units voor de winkelwagens en ga zo maar door. We verzinnen dit echt niet, bekijk hier de pdf. Dit was trouwens onze mail (ook pdf) naar Kerkrade. Je vraagt je af hoe de gemiddelde Albert Heijn-klant zijn auto vult met een kar boodschappen, maar goed. De gemeente gooit het er verder op dat de draaicirkel van een bus te groot is om op het parkeerterrein XL te kunnen draaien en keren...

Dat laatste is een beetje een drogreden, want we kunnen zo een parkeerterrein of drie bij een uitvak opnoemen waar nog veel minder ruimte is. Daar zijn ook oplossingen voor te verzinnen. Bussen keren namelijk ook wel eens tijdens de wedstrijd. Stukje achteruit, stukje vooruit, beetje sturen en na afloop stapt iedereen weer braaf in. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Een tweede punt dat plotseling wordt aangesneden zijn de werkzaamheden aan de 'ring Kerkrade'. Er wordt flink gewerkt aan de wegen, waardoor het nodig zou zijn om al het overige verkeer een halfuur plat te leggen. Kerkrade meldt verder dat supporters het eerste deel van de terugreis onder politie-escorte moeten afleggen, maar daar hebben we de laatste jaren weinig van gemerkt...

Het zou maar liefst 25 tot 30 minuten duren om 250 auto's plus vijf bussen te laten wegrijden en bovendien zou Kerkrade onbereikbaar worden omdat we een klein stukje tegen het verkeer moeten inrijden. Alles komt dan stil te staan en hulpdiensten kunnen er ook al niet langs.

De inschatting van de gemeente dat de reis Amsterdam - Kerkrade maximaal veertig minuten langer duurt, is ook vrij optimistisch. Bovendien is er nog een terugweg. Al met al ben je snel twee uur langer onderweg, voor een uitwedstrijd waarbij genoeg Ajacieden tussen het thuispubliek zitten!

Helaas houdt de gemeente Kerkrade het erop dat het enige argument vanuit Amsterdam is dat het uitvak nog vroeger van huis moet, aangezien de aftrap al om 12.30 uur is. Het begint vervelend te worden dat de vrijheid van Ajacieden steeds verder wordt beperkt, zelfs bij een nietszeggend potje als Roda-uit.

Dat is namelijk het argument vanuit SV Ajax. Het ligt zelden aan ons Ajacieden, maar we worden telkens geconfronteerd met allerlei gedoe wat het bezoeken van uitwedstrijden niet leuker maakt. Beloften over betere regelingen in de toekomst hebben we vanuit alle windstreken gehoord, alleen worden ze zelden tot nooit nagekomen. Dit terwijl we ons gewoon netjes gedragen.

Er zit voor ons als SV Ajax helaas niet veel anders op dan de gemeente Kerkrade nog een boze mail te versturen. En zondag de 31ste in de bussen te stappen die in Born klaar staan. We zijn wel beetje klaar met de onzin die ze telkens uitkramen, want dit is niet de eerste keer dat er allerlei randzaken bij Roda - Ajax worden aangehaald.

Hoe dan ook, we schrijven 7 januari en we beschouwen die pas gestarte pilot maar als mislukt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >