Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Britse journalist betitelt nu zelfs Van Gaals Ajax als 'saai'

De laatste tien eerste helften op Old Trafford leverden slechts een goal op. Van de tegenstander... Het is geen wonder dat Louis van Gaal onder vuur ligt bij Manchester United. Er is zelfs een video van een supporter die in slaap valt. Het gekke is nu dat een Britse journalist zelfs de suggestie wekt dat het Ajax van 1995 saai was.

12 januari 2016 - 17:23
UsershyraDesktopajax_dataimages0661d1d83deec24cb8861ff939c9df96_normal
Dit voorval tijdens de CL-finale was ook niet saai! © Pro Shots

Er is weinig sprake van progressie in het tweede seizoen waarin Manchester United zich onderwerpt aan de filosofie van Van Gaal. De manager geeft zelf ook toe dat hij vanaf de bank zijn teams wel eens leuker zag spelen. En Van Gaal heeft ook begrip voor supporters die voor het einde vertrekken.

“Er zijn dit seizoen wedstrijden geweest die ik erg saai vond. En ook ben ik wel eens boos geweest. Dat was tijdens duels waarin we er niet in slaagden om de verdediging van onze tegenstander in de war te brengen. Zulke wedstrijden zitten ertussen. Het lukt niet altijd om fantastisch spel op de mat te leggen of mensen te laten applaudisseren,” aldus Van Gaal tijdens een persgesprek.

Journalist Ian Herbert vermoedt dat de oorsprong van het saaie spel van Manchester United stamt uit de tijd dat Van Gaal zijn filosofie vervolmaakte in dienst van Ajax, bijvoorbeeld door specifieke nummers en taakomschrijvingen aan de posities van spelers te koppelen.

Herbert wijst er in een artikel namens The Independent op dat Van Gaals filosofie leest als een gebruikshandleiding voor een product uit een fabriek. Ook vermoedt hij dat er veel meer moet gebeuren dan een beetje kritiek links en rechts voordat Van Gaal zal overwegen zijn saaie maar succesvolle filosofie overboord te gooien.

Er zouden slechts twee momenten zijn geweest waarop Van Gaal een andere tactiek toepaste: toen AZ dankzij countervoetbal kampioen werd en tijdens het WK van 2014, toen het Nederlands elftal met zo veel blessures kampte dat de toenmalig bondscoach overstapte naar een systeem met liefst vijf verdedigers. Het leverde wel resultaat op, aangezien Van Gaal met Oranje de halve finales haalde.

Ho even. Lezen we dit goed, wordt het Ajax van 1995 hier als saai bestempeld? Er is de laatste twintig jaar heel wat veranderd in de voetbalwereld, maar vraag een beetje liefhebber op welke ploeg hij ooit verliefd werd en de kans is groot dat het Ajax van 1995 wordt genoemd.

Het lijkt erop dat Herbert de mening van Jan Mulder iets te serieus neemt en dat hij de video's van Van Gaals Ajax nog maar eens goed moet checken. Er is een reden dat we nog steeds zwijmelen als de naam van Jari Litmanen valt, het publiek stond in Bernabéu niet zomaar op de banken en ja, de finale was dan misschien niet zo geweldig... Maar toevallig speelden Ajax en AC Milan dat seizoen nog twee keer tegen elkaar!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >