Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Past Farioli in trainersprofiel dat Ajax voor ogen heeft?

In de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer voor het komende seizoen, kan er een streep door de naam van Graham Potter. Ajax schakelt door, waardoor de Italiaan Francesco Farioli (35) nu topkandidaat lijkt.

10 mei 2024 - 10:38
Farioli 1200
Farioli levert knap werk bij OGC Nice. © Pro Shots

Met dat nieuws komen verschillende media, waaronder Voetbal International en De Telegraaf. Potter, voormalig manager van onder meer Chelsea en Brighton & Hove Albion, was gecharmeerd van de uitdaging in Amsterdam, maar er zat een gapend gat tussen vraag en aanbod van beide partijen. Potter was bereid op financieel gebied water bij de wijn te doen, maar het verlangde salaris was Ajax nog steeds te gortig.

Daarnaast wilde de club niet akkoord gaan met zijn eisen over het technische beleid en de verdere invulling van de staf. Op dat gebied wil Ajax de touwtjes zelf strak in handen houden. Beuker legde in ons magazine Ajax Life al uit dat de nieuwe trainer één eigen assistent mag meenemen, mits deze past in de filosofie van de club. 

Met het wegvallen van Potter staan er volgens genoemde media nog twee namen op de shorlist van Ajax: Erik ten Hag en Francesco Farioli. Het is een publiek geheim dat technisch directeur Alex Kroes de voormalig hoofdtrainer van Ajax het liefst zou verleiden tot een terugkeer. De clubleiding vreest echter dat er op korte termijn geen duidelijkheid komt over zijn toekomst bij Manchester United. De Engelse topclub wacht immers nog de finale van de FA Cup op zondag 25 mei.

Daarbij is het de vraag of Ten Hag zelf überhaupt oor heeft naar een rappe rentree in Amsterdam. De tukker heeft ongetwijfeld meerdere opties. Zodoende lijkt Farioli het meest concreet in beeld te komen als opvolger van John van ’t Schip. De 35-jarige Italiaan voerde al meerdere gesprekken met Kroes en staat open voor een Amsterdams avontuur, zo lezen we.

Aanbevolen
Beuker schetst profiel Ajaxtrainer en -staf

Toch is het best opmerkelijk dat Ajax uitkomt bij de huidig trainer van OGC Nice. Directeur voetbal Marijn Beuker stelde dat het formeren van de nieuwe technische staf de belangrijkste transfer van dit seizoen wordt. “We willen een ervaren manager die samenwerkt met drie min of meer gelijkwaardige assistenten, complementair aan elkaar,” liet Beuker optekenen.

Hoewel Farioli in Frankrijk indruk maakt met zijn tactisch inzicht en vermogen om talent te ontwikkelen, is hij een trainer die nog in de kinderschoenen staat. Farioli studeerde filosofie en sportwetenschappen aan de universiteit, waarna hij vanaf 2009 als keeperstrainer aan de slag ging. In 2017 werd hij benaderd door Roberto de Zerbi om in diezelfde rol te fungeren in zijn technische staf bij Benevento en Sassuolo.

Na kort assistent-trainer te zijn geweest bij Alanyaspor, begon Farioli pas in 2021 aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Dat was bij het Turkse Fatih Karagümrük. In december van datzelfde jaar werd hij aangesteld als hoofdcoach van Alanyaspor. De overstap naar Nice volgde afgelopen zomer.

In Frankrijk maakt Farioli indruk. Onder zijn leiding kende Nice een sterke start van het seizoen. De club stond zelfs enige tijd tweede en is momenteel terug te vinden op de vijfde plek. Toch is ook een feit dat Farioli nog een beginnend hoofdtrainer is. Wat betekent dat bij een eventuele overstap naar Ajax?

Werken bij een topclub als Ajax, waar continu de schijnwerpers op staan, brengt immers andere krachten met zich mee. De uitleg van Beuker om een ervaren manager te zoeken, klonk daarom heel plausibel. Iemand die gepokt en gemazeld is. Precies die factor ontbreekt bij Farioli. Tegelijkertijd moeten we ons ook afvragen hoeveel smaken er momenteel beschikbaar zijn.

Afijn, de zoektocht naar een trainer gaat onverminderd voort. Ondertussen hopen we vooral dat er snel duidelijkheid komt, zodat daadwerkelijk kan worden doorgepakt richting het nieuwe seizoen. Wordt vervolgd. 

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe zorg jij voor spelplezier tijdens laatste thuisduel?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >