Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Woorden De Ligt werken bemoedigend

Matthijs de Ligt – nog altijd pas 24 jaar – kijkt met afgrijzen naar wat er allemaal in Amsterdam bij zijn club gebeurt. Hij zegt ook dat het wel weer goedkomt. Hij probeert elk Ajaxduel te kijken. Dat werkt op een of andere manier zalvend bij mij.

26 maart 2024 - 09:57
De Ligt 1200
De Ligt viert een treffer tegen Standard Luik. © Sjoerd Tullenaar

Ik probeer me voor te stellen hoe De Ligt in Duitsland op zijn bankstel kijkt naar Ajax. Zouden de erdnüsse im mantelteig en bretzels bij hem door de woonkamer vliegen als Borna Sosa de bal over de zijlijn dribbelt of Anton Gaaei het leerwerk voor de eigen goal langs speelt?

De Ajaxsupporter in De Ligt moet soms schuimbekkend een hap uit zijn eigen luie stoel nemen. Hij geniet echter ook zeker van de ontwikkeling van Jorrel Hato en Brian Brobbey. Producten uit eigen school. Zoals hij er zelf ook eentje was. Hij was als jongeling onderdeel van een van de beste Ajaxselecties ooit.

Aan Voetbal International vertelt De Ligt dat het hem pijn doet om te zien hoe het nu loopt bij Ajax. “Ik probeer elke wedstrijd te kijken,” stelt hij, zonder echt met vingers te wijzen. “Het is voor mij als buitenstaander heel makkelijk om te zeggen waar het aan ligt. Maar om echt te oordelen, moet je er dagelijks rondlopen.”

Betrokken als de verdediger van Bayern München is, vertelt hij ook positieve geluiden te horen over de nieuwe wind die waait bij Ajax. En over de mensen die de wederopstanding moeten vormgeven. “Ajax moet terug naar de basis, naar het eigen DNA. Met jeugdspelers die de kans krijgen en met spelers die de club al kennen en trots zijn voor Ajax te spelen. Aangevuld met ervaren spelers die een bijdrage kunnen leveren.”

De Ligt beschrijft eigenlijk precies het proces dat hij als zeventienjarige Ajacied zelf meemaakte. Hij noemt het de gouden mix. En in wat hij zegt, schuilt ook – zonder het specifiek te zeggen – harde kritiek op hoe de huidige selectie is vormgegeven. Totaal uit balans. Met waar Ajax voor staat, heeft het momenteel weinig tot niks te maken.

Zouden de erdnüsse im mantelteig en bretzels ook bij De Ligt door de woonkamer vliegen als Sosa de bal over de zijlijn dribbelt of Gaaei het leerwerk voor de eigen goal langs speelt?

Eigen jeugd een kans geven, klinkt geweldig. Bij Ajax gebeurt dat overigens nog altijd. Ben je goed genoeg, dan komen die kansen vanzelf. Feit is ook dat de lichting waar De Ligt zelf onderdeel van was, simpelweg veel beter was. En ook herkenbaar spel speelde. Iedereen wist wat-ie moest doen en waar het Ajaxspel voor stond.

Trainer Peter Bosz stelde in 2017 het jongste Ajaxteam ooit op. Dat deed hij in de eredivisie tegen Willem II. De gemiddelde leeftijd van die ploeg? 20,4 jaar. Davy Klaassen was met 24 jaar de oudste. Twee spelers waren 21 jaar, vijf waren er twintig, eentje negentien, eentje achttien en eentje – De Ligt – zeventien jaar. Ajax won met 3-1.

De opstelling die middag: Andre Onana (21), Kenny Tete (21), Davinson Sánchez (20), Matthijs de Ligt (17), Jairo Riedewald (20), Davy Klaassen (24), Donny van de Beek (20), Frenkie de Jong (20), David Neres (20), Kasper Dolberg (19) en Justin Kluivert (18).

Niet veel later zou Ajax zich versterken met Dusan Tadic en de terugkerende Daley Blind. Lasse Schöne liep al rond in Amsterdam. Stuk voor stuk mannen waar jonge spelers zich aan kunnen optrekken. Aan wie moeten de talenten dat nu doen? Jongens als Kenneth Taylor, Devyne Rensch en Tristan Gooijer hebben de handen vol aan zichzelf. Dat geldt ook voor alle aankopen.

De Ligt heeft ondanks alles het vertrouwen dat het snel goedkomt met Ajax. Dat blijkt wel uit zijn woorden in VI. “Vijf jaar geleden speelden we met Ajax dat prachtige seizoen in de Champions League. Voetbal kan gewoon heel snel veranderen. En bij een club met veel talent zoals Ajax kan dat ook snel gaan. Dat gold destijds ook voor mezelf.”

“In een jaar kan er heel veel gebeuren, maar dat moet niet worden verwacht,” vervolgt De Ligt. “Met goed beleid moet de eerste aanzet nu worden gegeven. Dan komt de club er echt weer bovenop.”

Vooral die ene uitspraak van De Ligt blijft bij mij hangen: “Met jeugdspelers die de kans krijgen en met spelers die de club al kennen en trots zijn voor Ajax te spelen. Aangevuld met ervaren spelers die een bijdrage kunnen leveren.”

De Ligt is bij uitstek de persoon om die bijdrage over een paar jaar te leveren. Het is nu nog te vroeg en onhaalbaar. Dat snapt iedereen. Maar Blind kwam in de kracht van zijn leven terug om Ajax te helpen. Toen was hij 28 jaar.

Het zou wat zijn als De Ligt – uit liefde voor Ajax – binnen een aantal jaar hetzelfde doet. Ik zie hem ervoor aan, maar dan moet er in de tussentijd wel zodanig veel gerepareerd zijn dat hij zijn eigen club weer herkent als Ajax en alles waar het voor staat.

Aanbevolen
Stop de tijd: sociale Noor in Ajaxdefensie

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >