Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: sociale Noor in Ajaxdefensie

Toen André Bergdølmo van Rosenberg BK kwam om Ajax’ verdediging te repareren, waren supporters nogal verbaasd. Wat komt deze slungelige spijker hier doen?

26 maart 2024 - 10:00
Andrebergdolmo1200
Noorse degelijkheid in de Ajaxverdediging. © SV Ajax/Ron Richel

Je ziet aan het tenue van de Scandinavische verdediger – van hetzelfde merk als zijn schoeisel en de bal – dat Adidas probeert als nieuwe kledingsponsor op het uittenue in 2000 zichtbaar te zijn en tóch het thuisshirt van Ajax te eren. Of dat is gelukt? Dat is een smaakkwestie. De verstilde pose van Bergdølmo is hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

Vergis je niet, de Noorse speler komt met een behoorlijke vracht aan ervaring de toenmalig Amsterdam Arena binnenlopen, om zich te melden voor de eerste training onder leiding van Co Adriaanse. International, vaste bespeler van het Champions Leaguepodium met Rosenberg én net een Europees kampioenschap in de benen.

Hij is goed voorbereid op Ajax en Amsterdam. Tijdens z’n eerste interview met Ajax Life weet hij dat Lillestrøm SK – een van zijn vorige clubs – in 1977 (!) twee keer Ajax trof. De Noor is vereerd met zijn transfer: “Vijf jaar geleden was Ajax nog de beste club van de wereld.”

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ajax is rond de jaarwisseling vooral zoekend. Naar vorm, naar de juiste spelers, naar eerherstel en naar nieuwe successen. Dat de club uitkomt bij Bergdølmo, is niet zo gek gezien zijn cv.

Maar het past allemaal niet. Er zit al direct Noors gruis in de machine. Of zoals David Endt het dat jaar omschrijft: “Het was alsof de legering tussen hem en de Ajacieden niet wilde vlotten. Er zat iets dwars. Er waren teveel net-niet-situaties.” De sympathieke Noor verliest in zijn eerste seizoen zijn basisplaats. Op en top prof helpt hij Ajax 2 aan de titel, maar z’n frisse blik met staalblauwe ogen is matter dan normaal.

De voormalig klusjesman bij een onderzoeksafdeling van het Noorse leger heeft in die dagen een specialiteit: penalty’s benutten.

Hoe anders is zijn tweede seizoen. Hij mist bijna geen duel en vormt met Cristian Chivu het solide hart van de verdediging. Het Noors-Roemeense pact is zelfs zo sterk dat het seizoen eindigt met de dubbel. Een bruisend feest met de schaal in Nijmegen en een KNVB-beker in De Kuip, waar vandaag de dag lachend een streep doorheen zou zijn gezet door de VAR.

Zijn ijzige kalmte in stressvolle situaties valt in dat mooie seizoen op. Betrouwbaar als een fjord. De voormalig klusjesman bij een onderzoeksafdeling van het Noorse leger heeft in die dagen een specialiteit: penalty’s benutten.

De eerste strafschop gaat er in, thuis tegen PSV. En de gelijkmaker vliegt vanaf de stip binnen tijdens de klassieker in Amsterdam. En misschien de belangrijkste: in de halve finale van de nationale beker, weer tegen PSV. Hij maakt er vijf vanaf elf meter in één seizoen. Bijzonder.

Dat zijn derde en laatste seizoen weer een ongelukkige is, laten we het liefst in het midden. Ooit gehoord van een wijs man: beitel je geluksmomenten in steen en schrijf je ellende in zand, op het strand. Bergdølmo – ook een levensgenieter – heeft dat geweten. Hij maakt in 2003 de overstap naar Borussia Dortmund voor een nieuw avontuur.

Dit is een artikel uit onze rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: lichtvoetige Ajacied met eigen wil

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >