Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip verklaart vrije trappen Henderson tegen Sparta

Ajax ging zondag op bezoek bij Sparta. John van ’t Schip zag zijn ploeg met 2-0 achter komen, maar ook veerkracht tonen. Door treffers van Chuba Akpom en Steven Bergwijn hield Ajax een puntje over de wedstrijd op Het Kasteel: 2-2.

17 maart 2024 - 20:22
Schip 1200 (3)
Van ’t Schip probeert de boel bij te sturen. © Pro Shots

De trainer moest weer aardig improviseren met zijn formatie. De tactiek bleef hetzelfde, maar met poppetjes werd flink geschoven. Zo vormde Jordan Henderson het centrale trio met Ahemetcan Kaplan en Jorrel Hato. Daardoor kwam een plekje vrij op het middenveld voor Branco van den Boomen.

Met Van den Boomen binnen de lijnen, hadden we verwacht dat hij de corners en vrije trappen zou nemen. Gezien zijn goede trap niet onlogisch. Toch gebeurde dat niet. Toen Ajax een vrije trap kreeg op een fijne plek, wilde Van den Boomen de bal pakken en aanleggen. Henderson stuurde hem weg en ging er zelf achterstaan. De variant die volgde, ging helemaal nergens over.

Reden genoeg om Van ’t Schip te vragen waarom Van den Boomen de dode spelmomenten niet voor zijn rekening nam. “Dat zijn afspraken die ze onderling maken,” reageerde de trainer op vragen van Ajax Life. “Henderson neemt de hoekschoppen al sinds hij hier is, maar ik denk dat je doelt op die ene vrije trap voor rust die niet geheel feilloos werd genomen…?”

Aanbevolen
Bergwijn: ‘Spelers als Godts hebben we gewoon nodig’

We vroegen door, want is het niet aan de coach om te bepalen wie corners en vrije trappen voor zijn rekening neemt? Van ’t Schip herhaalde dat de twee spelers in kwestie dat zelf afspreken. “Van den Boomen kan ze ook nemen. In dit geval spraken ze af dat Henderson die vrije trap nam. Deze is ook op de training geoefend en zij bepalen hoe ze ‘m uitvoeren.”

Henderson viel – net nadat hij invaller Chuba Akom bediende bij de 2-1 – uit met last aan de bilspier. “Hij meldt zich sowieso bij de Engelse ploeg. Dan zal er wel een scan van worden gemaakt,” aldus Van ’t Schip, die nog weinig kon zeggen over het uitvallen van Brian Brobbey.

Wel was de trainer blij met hoe Akpom als invaller zijn rol invulde. “Hij heeft het gevoel en de timing om op het juiste moment voor de goal te komen. Dat is een kwaliteit. Het was verder heel jammer dat Kaplan rood kreeg. Toch zag ik positieve dingen. Mika Godts liet als basisdebutant een goede indruk achter en Steven Bergwijn was belangrijk. Ook Kenneth Taylor speelde naar behoren in de rol die hij moest invullen.”

De oefenmeester is blij met de interlandperiode die nu is aangebroken. Het geeft veel spelers de kans om even bij te tanken en te herstellen van alle fysieke ongemakken. De volgende krachtmeting voor Ajax staat pas voor zondag 31 maart op de rol. Dan gaat de ploeg op bezoek bij PEC Zwolle.

Aanbevolen
Akpom probeert ook na nieuw puntenverlies positief te blijven

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >