Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip verklaart speelwijze en geeft pluim aan Akpom

John van ’t Schip stelt na afloop van het duel tussen PEC Zwolle en Ajax (1-3) dat hij bijzonder blij is met Chuba Akpom. Ook verklaart de trainer zijn keuze om in een 3-4-3-systeem te spelen.

Door Jordy Haak
31 maart 2024 - 16:10
Schip Pec Uit 1200
Van ’t Schip baalde van het verval van Ajax. © Pro Shots

Tijdens de paasbrunch ging het gesprek bij menig voetballiefhebber over de opstelling van Ajax. Plots toverde Van ’t Schip een 3-4-3-formatie uit zijn hoge hoed, met slechts twee echte verdedigers in de basis. Opvallend, aangezien de trainer in de afgelopen weken juist zo vaak sprak over het inbouwen van defensieve zekerheid.

In Zwolle stonden met Devyne Rensch en Jorrel Hato maar twee echte verdedigers aan de aftrap. De andere plek in de verdediging werd ingevuld door Sivert Mannsverk, terwijl Kristian Hlynsson en Kenneth Taylor als hoge wingbacks fungeerden.

“Taylor deed het goed tegen Sparta, terwijl Borna Sosa toen ziek was,” verklaart Van ’t Schip na afloop. “Kenneth kan vanaf de flank naar binnen komen en zo op zijn eigen positie belanden. Dan kan Steven Bergwijn juist meer naar buiten toe. Op die manier hoopten we iets meer variatie en voetbal erin te krijgen. Hlynsson deed aan de andere kant hetzelfde en scoorde ook.”

Van ’t Schip, die door de afwezigheid van Ahmetcan Kaplan, Josip Sutalo, Jordan Henderson, Steven Berghuis en Brian Brobbey weer flink moest puzzelen, stelt dat je in het gehanteerde systeem behoorlijk aanvallend kan spelen. “Het gaat om de uitvoering. Dat deden we in het begin goed, maar daarna zakten we ter ver terug.”

In de rust was de oefenmeester dan ook allerminst tevreden. Bergwijn vertelde al dat de spelers flink op hun donder kregen. “We maken twee goede goals, maar daarna stopten we ermee,” vervolgt Van ’t Schip. “We gaven het initiatief uit handen. Daar was ik absoluut niet tevreden over. In de rust probeerden we de boel weer scherper te krijgen. Toch bleef PEC gevaarlijk vanuit hun opportunistische spel. De overwinning is verdiend, maar het was een hele moeizame zege.”

Aanbevolen
Akpom enthousiast over Godts, met wie hij vaak extra traint

De trainer beaamt dat het veroveren van punten momenteel veruit het belangrijkste is. De manier waarop doet er dan even minder toe. De zege in Zwolle kwam mede tot stand door twee doelpunten van Akpom. In het perszaaltje van PEC spreekt Van ’t Schip dan ook complimenteus over de vervanger van Brobbey.

“Chuba traint hard en wacht zijn momenten elke keer af. Ook wanneer hij moet invallen. In die rol hielp hij ons al regelmatig. Bijvoorbeeld met zijn doelpunt en assist tegen Sparta. Ik ben blij dat hij nu ook twee goals maakte als basisspeler. We zijn heel blij met zijn prestaties.”

Akpom toont zich een voorbeeldige prof. “Hij is belangrijk met zijn positiviteit en goals. Het verdedigende werk is soms nog wat lastig voor hem. Daar is hij niet helemaal aan gewend, maar hij wordt steeds beter in het druk geven. Daar komt bij dat hij heel sterk is in het afmaken van kansen met zowel zijn hoofd als voeten. Chuba heeft er een neusje voor om op de juiste plek te staan.”

Van ’t Schip is in ieder geval blij dat Ajax er niet voor koos Akpom in de afgelopen transferperiode alweer te slijten. “Hij bewijst zijn waarde, is een positieve jongen en heeft een contract voor vijf jaar getekend. Dus hij is denk ik niet de eerste speler waar je aan denkt om te verkopen.”

Richting de thuiswedstrijd met Go Ahead Eagles kan Van ’t Schip melden dat dit duel sowieso te vroeg komt voor Jordan Henderson en Brobbey. De trainer hoopt dat laatstgenoemde wellicht kan worden klaargestoomd voor de klassieker, maar daarover valt nog niets zinnigs te zeggen. Datzelfde geldt voor Steven Berghuis, die nog steeds fysieke klachten heeft.

Met drie punten keerde Ajax huiswaarts, maar soepel ging het allemaal niet in Zwolle. Die mening deelt Van ’t Schip. “We hadden score moeten uitbouwen, met beter voetbal en meer goals. Zo ver zijn we helaas nog niet.”

Aanbevolen
Bergwijn: ‘We kregen goed op onze donder tijdens de rust’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >