Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Transfer Herjan Pullen naar Uefa: doener en verbinder gaat op lange awayday

Herjan Pullen (40) verhuist van Supportersvereniging Ajax naar de burelen van de Uefa in het Zwitserse Nyon. Welke lessen neemt hij in z’n rugzak mee, na bijna tien jaar als belangenbehartiger van supporters?

15 maart 2024 - 12:25
Interviewherjan800
Bedankt voor alles, Herjan! © Pro Shots

Nu is het toch meer ieder voor zich
“Ik was op m’n vijftiende al vrijwilliger bij het sfeerteam. Supporters waren in die tijd bereidwillig iets te doen: een spandoek maken, collecteren voor een standbeeld. Iedereen stond meteen klaar. Er zijn nog steeds vrijwilligers actief binnen de Ajaxgroeperingen, maar het is nu wel meer ieder voor zich. De saamhorigheid is veranderd.” 

Van binnenuit opereren en meedenken werkt
“Je kunt altijd over anderen praten. Maar als je iets wil veranderen, kun je beter in gesprek gaan en samen iets gaan doen. Dan krijg je dingen voor elkaar. Van binnenuit opereren en meedenken werkt. Zo ben ik ook bij onze vereniging begonnen, als fanatiekere supporter. Echt dingen doen. En dat ga ik nu bij de Uefa weer proberen.”

Er is veel tofs gelukt!
“Vliegtuigen regelen voor de Europa Leaguefinale in Stockholm, de Johan Cruijff Mars en de choreografie in het stadion, de shirtjes bij de KNVB-bekerfinales, de kartonnen schalen bij een kampioenschap in het hele stadion, de beelden van Cruijff en Bob Haarms, de choreo met vuilniszakken in De Kuip in coronatijd, Lucky’s Winterfestival in Afas Live... Daar ben ik enorm trots op. Omdat we dat met vrijwilligers en collega’s voor elkaar hebben gekregen.” 

En niet alles lukt altijd...
“Het is mij een doorn in het oog dat we dit seizoen geen open training konden organiseren. Daar hamer ik al tien jaar bij elke vergadering met Ajax op. Klassiekers met uitpubliek; zonde dat dit nog niet is gelukt. Het seizoen traditioneel aftrappen met een oefenwedstrijd in Amsterdam... Maar wie weet lukt dat nog in de toekomst.” 

Aanbevolen
Ajacieden verliezen op het veld, niet op de tribune

Blijf trouw aan wie je bent
“Blijf altijd wie je bent. Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. En doe nooit iets waar je niet achter kunt staan. Dat zijn principes waar ik me altijd aan vasthoud. En luister vooral veel en sta open voor andere meningen.” 

Samen kom je altijd verder
“Hoe verschillend clubs ook zijn, supporters hebben vergelijkbare problemen. Ik geloof heel erg dat je door je collectief uit te spreken, je veel meer bereikt. In zowel Supporterscollectief Nederland als in Football Supporters Europe zocht ik altijd naar verbinding, ook in dienst van SV Ajax. Eén stem wordt beter gehoord, zeker namens een heel netwerk. Dat is in mijn tijd verbeterd. Daar ben ik serieus blij mee.”

De stem van supporters is steeds beter te horen
“Het Super Leaguedebacle, waar Engelse fans echt de barricades op gingen om tegen te ageren en clubs zich vervolgens terugtrokken, geeft aan dat de stem van de achterban echt telt. Veel meer clubs trekken ook medewerkers aan om die stem in goede banen te leiden. Meer zogenaamde SLO’s, supporterscoördinatoren, komen verplicht in dienst. De inbreng van fans wordt dus steeds professioneler. En dat aspect ga ik vanuit de Uefa een stap verder proberen te krijgen.”

We bedanken Herjan voor zijn ongelofelijk inzet in zijn tien jaar bij Supportersvereniging Ajax. We gaan hem missen. Het ga je goed, Herjan! Heel veel succes met je nieuwe uitdaging. 

Aanbevolen
Ajaxfan Mart verrast vrouw voor jubileum met trip Birmingham

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >