Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kroes over nieuwe trainer, technisch directeur, selectie en titelambities

Alex Kroes gaat er naar eigen zeggen alles aan doen Ajax terug naar de top te krijgen. Daarvoor moeten er nog wel de nodige stappen worden gezet. De realistische algemeen directeur vertelt over de balans in de selectie, de zoektocht naar ontbrekende poppetjes en de titelambities.

19 maart 2024 - 09:19
Kroesziggo800
Kroes is ambitieus, maar ook realistisch. © AFC Ajax

Terwijl Ajax steeds verder weggleed, stond Kroes aan de zijlijn. Hij moest na zijn benoeming tot algemeen directeur negen maanden wachten tot hij officieel aan de slag kon. Ondertussen werden de verwachtingen steeds groter. Op vrijdag 15 maart was het zo ver. Sommigen doopten die dag gekscherend om tot Kroesdag. 

“Dat sloeg nergens op, ik ben gewoon Alex,” zo reageert hij bij Ziggo Sport. “Dat is zo opgeklopt en groot geworden. Het gaat om Ajax en niet om Alex,” aldus de kersvers directeur, die de ploeg ook tegen Sparta door het ijs zag zakken. “We zeiden: gelukkig nog een punt en we houden NEC achter ons. Dat is geen Ajax.”

Er liggen voor Kroes genoeg dossiers klaar. Daarbij zijn een nieuwe trainer, een nieuwe technisch directeur en een uitgebalanceerde selectie het belangrijkste. Waar ligt de prioriteit? “Alle drie dragen bij aan de rust voor het nieuwe seizoen. We moeten zorgen voor een betere balans in de selectie, punt. Wie dan wel en niet blijven, moet worden bepaald.” 

Aanbevolen
Kroes in controle

Hij krijgt daarbij de hulp van hoofdscout Kelvin de Lang en directeur voetbal Marijn Beuker. Ook John van ’t Schip gaat zich hier de komende tijd nadrukkelijk mee bezighouden, terwijl Louis van Gaal en Danny Blind eveneens in de gesprekken worden betrokken. Kroes maakt de beslissingen dus niet in zijn eentje. 

Ook het aanstellen van een nieuwe trainer gaat in overleg. “Ik moet hem niet aanstellen, wij moeten hem aanstellen. Beuker heeft een opzet gemaakt over de rolverdelingen in een ideale wereld bij Ajax. Dan gaan we sparren met Van Gaal en Blind. Als we het daarover eens zijn, kijken we naar de perfecte invulling,” aldus Kroes. 

Op een nieuwe technisch directeur hoeven we op korte termijn niet te rekenen. “Ik pak deze window alle verantwoordelijkheid op mij, maar ik ga het niet alleen doen. Beslissingen over de spelers en de balans van het elftal gaan we gezamenlijk dragen. In een optimale structuur hoort er uiteindelijk ook een technisch directeur bij.”

Tot slot gaat Kroes in op het toekomstplaatje. De algemeen directeur zegt heel ambitieus te zijn, maar tempert ook de verwachtingen. “Ik wil heel snel, maar de realiteit is dat we nog heel wat stappen moeten zetten. Ik wil in mijn periode meestrijden om de titel. Is dat volgend jaar? Ik zou het geweldig vinden. Is dat realistisch? Waarschijnlijk niet. Het ligt eraan hoe snel je de sleuteldossiers op orde krijgt. Maar ik zal er alles aan doen,” besluit Kroes.

Aanbevolen
Noem alle algemeen directeuren van Ajax sinds 1998

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >