Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kaplan over taalbarrière: ‘De fysio sprak steeds Nederlands tegen me’

Ahmetcan Kaplan (21) is na heel wat blessureleed eindelijk weer echt voetballer. Na de nodige potjes bij Jong Ajax, lonkt nu zijn Europese debuut voor het eerste elftal. Een basisplaats tegen Aston Villa lijkt een zekerheidje.

06 maart 2024 - 09:54
Kaplan 1200
Kaplan bedankt het publiek na Utrecht-thuis. © Pro Shots

Het kan allemaal ineens snel gaan, nadat Kaplan vooral heel veel geduld moest hebben. Een lange en vervelende periode van blessureleed ligt nu in elk geval achter hem. De verdediger spreekt op de clubwebsite over een moeilijke periode.

“Ik raakte geblesseerd bij het Turkse nationale team. Twee maanden nadat ik hier kwam, raakte ik opnieuw geblesseerd. Dat was wel een klap. Daarna begon een lang herstelproces, maar dat is nu achter de rug. Ik ga er volop tegenaan.”

Bij Ajax lopen er voetballers rond uit talloze landen. Ze spreken allemaal andere talen, maar Engels en Nederlands zijn op De Toekomst de meest gehoorde talen. “Mijn Engels is zwak, maar ik probeer er elke dag beter in te worden. Omdat ik de voetbaltermen wel ken, hindert het me verder niet,” zegt Kaplan.

Maar hoe zit het met zijn Nederlands? “Toen ik tijdens m’n herstelperiode fysiotherapie kreeg, sprak de fysio steeds Nederlands tegen me. Toen leerde ik wat woordjes, maar het blijft een moeilijke taal. De voetbaltermen beheers ik wel.”

Aanbevolen
Maak kennis met Ajax’ tegenstander Aston Villa

Kaplan maakte zijn debuut in Alkmaar tijdens het met 2-0 verloren duel met AZ. De verdediger viel in voor de vroegtijdig gewisselde Anton Gaaei. Hij geeft toe dat hij best even zenuwachtig was toen hij zich langs de zijlijn mocht melden. Niet dat daar overigens ook maar iets van was te zien.

“Ik stond na anderhalf jaar weer voor het eerst op het veld, dus ik was best gespannen. Als je zo lang niet hebt gespeeld, weet je niet of het je gelijk weer goed afgaat. Maar ik zette me natuurlijk voor de volle honderd procent in.”

Kaplan maakte indruk en oogde zelfverzekerder dan hij zich wellicht voelde. Een paar dagen later stond hij thuis tegen FC Utrecht (2-0) in de startopstelling. Ook dat ging prima. “Ik speelde voor het eerst voor eigen publiek. Ik ben blij dat we wonnen en dat we geen doelpunten tegen kregen.”

En zo gaat het ineens razendsnel voor de jonge verdediger. Zijn Europese debuut voor Ajax lonkt. Kaplan en zijn ploegmaten mogen zich opmaken voor een moeilijke wedstrijd tegen Aston Villa. Dat gebeurt in een uitverkochte Johan Cruijff Arena.

“Dit wordt m'n eerste Europese wedstrijd voor Ajax. Het is een goede test voor ons en ik denk dat het een heel mooie wedstrijd wordt. Ik hoop dat we winnen en de volgende ronde halen.”

Ajax en Aston Villa trappen donderdag om 18.45 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Aanbevolen
Met welke selectie ging Ajax in 2008 naar Villa Park?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >