Jong Ajax dankt doelman De Graaff bij zege op De Graafschap

Tom de Graaff komt vast nog wel een aantal keer voor in de nachtmerries van Mimoun Mahi. Met een geweldige reflex voorkwam de Ajaxkeeper diep in blessuretijd een op zeker lijkend doelpunt van De Graafschap, waarna Jong Ajax het duel besliste: 0-2.

12 maart 2024 - 09:46
De Graaff 1200
De Graaff verrichtte uitstekende reddingen. © Pro Shots

Die overwinning was heel erg welkom voor de ploeg van Dave Vos. De laatste zege van Jong Ajax dateerde immers alweer van een maand geleden. Op De Vijverberg mochten weer eens drie punten worden bijgeschreven, maar dat resultaat kwam niet soepeltjes tot stand.

Opvallende afwezige in de wedstrijdselectie was Mika Godts. De Belgische buitenspeler maakte onlangs na een periode van blessureleed zijn rentree. De hamvraag is of hij een terugval heeft of dat hij wellicht aansluit bij de selectie van Ajax 1 voor het treffen met Aston Villa.

De intenties van Jong Ajax in Doetinchem waren goed, maar zeker in de openingsfase van de wedstrijd hadden ze moeite door de stugge defensie van De Graafschap te komen. Op de momenten dat het wel lukte, ontbrak het aan een zorgvuldige eindpass of solide afronding. Zo had Kian Fitz-Jim de openingstreffer voor het inschieten, maar hij schampte de bal slechts.

De thuisploeg was vlak voor rust nog het dichtst bij een treffer, maar met een uitstekende redding voorkwam De Graaff een eigen doelpunt van Julian Brandes. Wie het spelbeeld zag, zou niet zeggen dat het wat matte De Graafschap hoopte aan te haken in de strijd om de tweede plek.

Aanbevolen
Word samen met vrienden ballenjongen of -meisje bij Future Cup!

Daar kwam verandering in nadat Jaydon Banel zijn ploeg op voorsprong had gebracht. De aanvaller won na een uur spelen een luchtduel van Alexander Büttner. Hij pikte de bal op en schoot fraai raak. Die treffer leek De Graafschap wakker te doen schrikken, waarna Jong Ajax meer werd teruggedrongen.

Het bood De Graaff een uitgelezen kans zich nog maar eens te onderscheiden. De doelman bracht al redding bij een grote kans van Tristan van Gilst, maar maakte nog meer indruk met zijn redding diep in blessuretijd. Er waren al zo’n acht minuten blessuretijd (!) verstreken toen de thuisploeg nog een hoekschop kreeg.

Iedereen meldde zich voor de goal van De Graaff. Prompt viel de bal precies goed voor Mahi. Een bijna niet te missen kans, maar hij slaagde daar wel in. Of beter gezegd, De Graaff had een geweldige reflex in huis. Daarmee redde hij voor Jong Ajax de overwinning. Een zege die zeker was toen de talenten zich uit de daaropvolgende counter naar de 0-2 voetbalden.

Het doel van De Graafschap was leeg, waardoor Nassef Chourak de bal kon binnenschuiven. Jong Ajax staat met 33 punten op de vijftiende plek in de Keuken Kampioen Divisie. Vrijdag neemt de ploeg het op De Toekomst op tegen Jong PSV.