Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Godts lichtpuntje bij gelijkspelend Ajax op Spangen en dit valt op

De sportieve ellende bij Ajax houdt aan. Op bezoek bij Sparta zakte de ploeg weer door het ijs. Wel toonden de Ajacieden veerkracht na rust door een 2-0-achterstand om te buigen in een 2-2-gelijkspel. Invallers Chuba Akpom en Steven Bergwijn redden een punt.

17 maart 2024 - 18:42
Godts 1200
Lichtpuntje Godts toonde branie en lef. © Pro Shots

Dartelende Godts
John van ‘t Schip moest door blessures flink improviseren in het regenachtige Rotterdam. Josip Sutalo, Tristan Gooijer, Steven Berghuis, Borna Sosa en de geschorste Devyne Rensch waren er niet bij. Wel keerde Bergwijn terug in de wedstrijdselectie. Hij begon op de bank. “Steven kan niet langer dan dertig tot veertig minuten spelen,” verklaarde zijn coach.

We waren op voorhand onwijs nieuwsgierig met welke elf Ajax zou aantreden op Het Kasteel. De trainer verraste met basisplaatsen voor Branco van den Boomen, Anton Gaaei en Mika Godts. De achttienjarige Belg vierde zijn basisdebuut. “We kijken hoe ver hij komt. Mika speelt sowieso geen negentig minuten,” zei Van ’t Schip voor de aftrap.

Godts kwam in de 55 minuten dat hij op het veld stond vaker zijn man voorbij dan de overige spelers dit seizoen. Natuurlijk ging niet alles goed, maar de aanvaller maakte een frisse en brutale indruk. Vol lef dribbelde de avonturier meermaals op Spartanen af. En als een individuele actie lukte, dan was het ook meteen lekker om naar te kijken. Voetbal is immers vermaak, nietwaar?

Toch weer op achterstand
Ajax speelde – ondanks het meedoen van Godts – in een soort 5-4-1-formatie. Kenneth Taylor fungeerde daarin als een veredelde linkerwingback. Jordan Henderson vormde het centrale trio met Jorrel Hato en de gelukkig toch fitte Ahmetcan Kaplan.

Onder toeziend oog van algemeen directeur Alex Kroes stond Brobbey weer een beetje geïsoleerd. Eenmaal vond Henderson het voorhoofd van de spits, maar de naar de grond geknikte bal ging net naast. Aan de andere kant nam Arno Verschueren het Ajaxduel onder vuur. Diant Ramaj ranselde de bal echter fraai uit zijn doel.

Het was uitstel van executie, want bij de tweede kans van Verschueren was het wel raak: 1-0. De Kasteelheer kapte Kaplan handig uit en mikte de bal in de verre hoek achter de Ajaxkeeper. De stromende regen maakte het plaatje af.

Vrije trappen en corners zijn raadsels
Er was nog iets opmerkelijks aan de hand voor rust. Henderson nam zo’n beetje alle vrije trappen en corners. En dat met Van den Boomen en diens goede trap binnen de lijnen. Zo kreeg Ajax vlak voor rust een vrije trap op een fijne plek. Van den Boomen pakte de bal en wilde aanleggen, maar Henderson eiste de hele handel toch op. De variant die volgde, leek werkelijk waar nergens op. Maar eens navragen wat hier nu allemaal precies de bedoeling van was.

Ongekende start tweede helft
Terwijl veel toeschouwers na rust nog op zoek waren naar hun stoeltje, verdubbelde Sparta de stand alweer. Nog geen minuut na de pauze, lag de bal alweer achter Ramaj. Om moedeloos van te worden. Bij Ajax stonden ze te slapen en daar wist de klaarwakkere Verschueren – weer hij – wel raad mee: 2-0. Hoe kun je zo aan de tweede helft beginnen? We begrijpen er niks van.

Van ’t Schip wisselde tien minuten na rust. Godts moest aan de oplader. Voor hem keerde Bergwijn terug binnen de lijnen. Henderson leverde meteen de aanvoerdersband in. De onopvallend voetballende Kristian Hlynsson ging eraf voor Chuba Akpom. Ook om Brobbey wat meer ondersteuning te bieden voorin.

Akpom knikte tien minuten later knap de 2-1 achter Nick Olij. De Engelsman deed dat op aangeven van Henderson, die vervolgens meteen werd gewisseld voor Benjamin Tahirovic. Ajax drukte de Kasteelheren steeds meer naar achter, vooruit gezongen door de dapp’re strijders in het uitvak.

Brobbey stuk en Kaplan rood
Terwijl Ajaxsupporters vol vuur zongen, ging Brobbey na een sprint naar het gras. Hij greep naar zijn hamstring en kon niet verder. Ook dat nog. Het houdt niet op, niet vanzelf. Julian Rijkhoff was de logische vervanger in de tien resterende minuten.

In dat korte tijdsbestek kwam Ajax wel tot scoren. Bergwijn gleed de 2-2 in de touwen op aangeven van Akpom. Als invaller toonde de Brit zo toch weer zijn waarde. Het was allemaal niet genoeg. Tot overmaat van ramp kreeg Kaplan een rode kaart. Hij trok de doorgebroken Charles Brym naar het gras.

Zo lek als een mandje
Dat de Ajaxdefensie dit seizoen gatenkaas is, wisten we al. Op Spangen werd dat nog eens pijnlijk bekrachtigd door het boeken van een negatief clubrecord. Door de treffers van Verschueren staat onze club nu op 72 tegendoelpunten in alle competities.

Daarmee is het vorige record – daterend uit seizoen 1958/1959 – uit de boeken gespeeld. Destijds kreeg Ajax 71 treffers om de oren in alle competities. Dit seizoen incasseerde Ajax 47 tegentreffers in de eredivisie. In Europees verband kreeg het er 22 om de oren en drie in het KNVB-bekertoernooi.

De volgende krachtmeting voor Ajax staat pas voor zondag 31 maart op de rol. Dan gaat de ploeg van Van ’t Schip op bezoek bij PEC Zwolle. Nu waaieren de spelers eerst uit voor een interlandperiode.

Aanbevolen
Beleef avond vol gezelligheid tijdens Geef Mij Maar Amsterdam!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >